Amerikalı siyaset bilimci Fukuyama, Türk SİHA’larına övgüler yağdırdı

Türk SİHA’larının savaş taktiklerini alt üst ettiğini dile getiren Amerikalı siyaset bilimci Francis Fukuyama, Türkiye’nin son dönemdeki yerli savunma ve taarruz silah teknolojileri ile bölgesinin de ötesinde süper güç olmaya doğru gittiğini söyledi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.04.2021, 11:02 08.04.2021, 09:35
Amerikalı siyaset bilimci Fukuyama, Türk SİHA’larına övgüler yağdırdı

SİHA’ların 2020 yılında Türkiye’yi bölgesel bir güç yaptığına dikkat çeken Fukuyama, kaleme aldığı makalesinde Karabağ savaşında Ermenistan ordusunu perişan eden SİHA’lara övgüler dizdi.

“Türkiye İsrail ve ABD’nin önüne geçti”

Silahlı drone teknolojileri alanında 2010 yılı başlarında İsrail ve ABD’nin oyun kurucu olduğunu hatırlatan Amerikalı siyaset bilimci Francis Fukuyama, iki ülkenin geliştirdiği insansız hava araçlarının Türk SİHA’larının gölgesinde kaldığını yazdı.

Fukuyama’nın, American Purpose" dergisinde ‘Orta Doğu'da Homurdanmak’ başlığıyla yayımlanan makalesinde Türkiye’nin gelişen yerli ve milli silah teknolojileri ile beraber önemli bir aktör olarak ortaya çıktığı ifade edildi.

“Türkiye ana aktör oldu”

Türkiye’nin savunma ve silah sanayisine verdiği önemle beraber Suriye ve Libya üçgeninde önemli bir aktör olarak sahada yer aldığını kaydeden Fukuyama, üretilen insansız hava araçlarının Karabağ savaşında başarılı bir testten geçmesiyle de bu durumun daha fazla göze çarptığını belirtti.
Ortadoğu bölgesinde Türkiye’nin Çin, Rusya ve Amerika’dan daha fazla aktif rol aldığını anlatan Fukuyama, Türk SİHA’larının oldukça etkileyici olduğunu söyledi.

“Kara birliklerinin doğasını değiştiriyor”

Yeni nesil Türk SİHA’larının kara birliklerinin doğasını değiştirmeye başladığını aktaran Fukuyama, SİHA’ların sahada aktif rol almasını ve başarılı bir sınav vermesini 2. Dünya Savaşı sırasındaki uçak gemilerinin savaş gemilerini etkisiz bırakmasına benzediğini ileri sürdü.

Fukuyama, "SİHA'lar savaş taktiklerini kökünden değiştirdi. Bununla beraber savaş pilotlarının yaşamları da riske atılmamış oluyor. Türkiye ürettiği insansız hava araçlarıyla giriştiği harekâtların kısa sürede seyrini değiştirdi” dedi.

Yorumlar (0)