Amazon, Facebook, Google ve Apple ifade verdi

Alanlarında dünya lideri olan Amazon, Facebook, Google ve Apple'ın CEO'ları, ABD Kongresi'nde ifade verdiler. Ülkenin en büyük 4 teknoloji şirketinin CEO'ları suçlamaları reddetti. Türkiye'de sosyal medya düzenlemesi tartışılırken Zuckerberg'in "Hükümetler kurallar koymalı" ifadesi dikkat çekti. Trump, Kongre'nin bu şirketlere adalet getirmemesi durumunda bunu Başkanlık kararı ile kendisinin yapacağını söyledi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 30.07.2020, 09:22
Amazon, Facebook, Google ve Apple ifade verdi

Türkiye "sosyal medya düzenlemesi özgürlükler için kısıtlamama mı yoksa kişi hak ve hürriyetinin korunması için güvence mi" sorusunu tartışırken ABD Kongresi, her biri kendi alanında dünya devi olan 4 şirketi hesaba çekmeye başladı.

Suçlama: Tekelleşme

Amerikan teknoloji devleri Amazon, Google, Facebook ve Apple’ın CEO'ları (üst yöneticileri) endüstri içindeki tekelleşme iddiaları ve pazar uygulamaları hakkında Amerika Birleşik Devletleri Kongresi’nde ifade verdi.

Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Sundar Pichai ve Tim Cook...

Amazon'un CEO'su Jeff Bezos, Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg, Google'ın CEO'su Sundar Pichai ve Apple'ın CEO'su Tim Cook, Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi rekabet alt kurulu tarafından gerçekleştirilen oturuma video konferans aracılığıyla katıldı.

4 dev teknoloji şirketinin CEO'su, geçen yıldan bu tarafa şirketlerinin "pazar hakimiyetine" yönelik devam eden soruşturma çerçevesinde komite üyelerinin yönelttiği sorularına cevap verdi.

Amazon’un CEO’su Jeff Bezos

İlk defa ABD Kongresi üyeleri karşısında ifade veren konumunda bulunan Amazon’un CEO’su Jeff Bezos, babasız bir hayat yaşadığını, büyük acılar ve zorluklar içinde büyüdüğünü, sektöre 1994’te evinin garajında yaptığı "internetten kitap satışı" ile girdiğini ve kazandığı kçük meblağlarla yaşamını sürdürmeye çalıştığını anlattı.

Devasa ve rekabetçi küresel perakende pazarında Amazon’un bulunduğu noktayı anlatan Jeff Bezos, Amazon'un Amerikan perakende pazarındaki payının yüzde 4’ten az yer tuttuğunun altını çizdi ve bu oranla tekelleşme yaratıp yaratamayacağını sordu. Jeff Bezos, Amazon'un küçültülmesini önerenlere de "Bunun nasıl bir mantık olduğunu" sordu ve Walmart’ın Amazon'dan iki kat büyük olduğunu anımsattı.

Başta Amerikan Kongresi’nde ifade vermeyi kabul etmeyen fakat diğer üst yöneticilerin katılması durumunda katılım sağlayabileceğini kaydeden Jeff Bezos, kendisine yöneltilen "Amazon’un haksız rekabet oluşturacak şekilde üçüncü taraf satıcıların gizli bilgilerini topladığı" yönündeki iddiaları da reddetti.

Facebook’un CEO'su Mark Zuckerberg

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg'e ise şu ana başlıklarda suçlamalar yöneltildi ve kendisini savunması istendi:

- "Nefret söylemleri" paylaşımlarının uygun bir şekilde denetlenememesi,

- Kullanıcıların gizliliğinin ihlali,

- Haksız rekabet oluşturma.

Mark Zuckerberg, acil bir tehlike ve zarar teşkil etmedikçe Facebook’un mümkün olduğu kadar ifade özgürlüğünü savunduğunu söyledi ve Facebook'un, Amerikan ekonomisinin üstüne kurulduğu "demokrasi, rekabet, katılımcılık ve ifade özgürlüğü" değerlerine inandığını bildirdi.

Mark Zuckerberg, insanların teknoloji şirketlerinin büyüklüğü ve gücü konusunda endişe duyduğunu ve bunu anlamaya çalıştıklarını kaydetti.

Şirketlerin "zararlı içerik, gizlilik ve seçim bütünlüğü" gibi önemli konularda sadece kendi başlarına karar vermemeleri gerektiğini savunan Mark Zuckerberg, bu yüzden hükümet ve düzenleyicilerin bu alanda daha aktif bir rol alması ve internet için güncellenmiş kurallar belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Mark Zuckerberg'ün "hükümetlerin ve düzenleyicilerin sosyal medya için güncellenmiş kurallar belirlenmesi" gerektiğine dair sözleri akıllara, Türkiye'deki sosyal medya düzenlemesini getirdi.

Google’ın CEO’su Sundar Pichai

Google’ın CEO’su Sundar Pichai ise yazılı olarak ifade verdi. 
Google'ın, fiyatların serbest olduğu ve ürünlerin sürekli iyileştirildiği oldukça rekabetçi ve dinamik küresel pazarlarda çalıştığını belirten Google’ın CEO’su Sundar Pichai, "Google’ın e-ticaret pazarındaki diğer şirketlere karşı haksız avantaj sağlamak için arama motorlarını değiştirdiği" yönündeki suçlamaya karşı şu cevabı verdi:

"Son 10 yılda Instagram, Twitter, Pinterest, Comcast ve diğerlerindeki reklam rekabeti, internet reklam maliyetlerini yüzde 40 düşürdü. Bu tasarruflar ise tüketicilere daha düşük fiyat olarak yansıdı."

Avrupalı düzenleyiciler Google’a "haksız avantaj sağlama" suçlamalardan ötürü 2,7 milyar dolar ceza kesmiş, Amerika Birleşik Devletleri’nin 50 eyaletindeki savcılar ise eylülde Google hakkındaki "tekelleşme ve haksız avantaj sağlama" iddiaları üzerinden soruşturma açmıştı.

Apple'ın CEO’su Tim Cook

"Apple’ın teknik sınırlamalarla pazardaki rakiplerini devre dışı bıraktığı ve tüketicilere yüksek fiyatlar uyguladığı" suçlamasına cevap veren Apple'ın CEO’su Tim Cook ise Apple'ın telefon teknolojisi alanında baskıcı bir pazar payına sahip olmadığını, dünyada Apple'dan çok satış yapan iki şirketin bulunduğunu ve diğer şirketlere kıyasla satış fiyatlarının makul olduğunu savundu.

Apple'ın CEO’su Tim Cook, Apple satış mağazaları açıldığından bu tarafa komisyonları asla yükseltmediklerini ve satışa sunulan telefonların üzerine tek bir ücret eklemediklerini söyledi.

Trump: Kongre bu şirketlere adalet getirmezse ben getiririm!

Diğer taraftan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Amerikan Kongresi’ndeki oturum başlamadan önce bir twit atarak, bu şirketlerin sınırlandırılarak kontrol altına alınması çağrısı yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Kongresi'nin yıllar önce bunu yapması gerektiğini belirterek, eğer bu şirketlere adalet getirmezse bunu Başkanlık kararı ile kendisinin yapacağını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, "Washington’da yıllardır sadece konuşuluyor fakat hiçbir eylem yapılmıyor. Amerika bundan bıkmış ve usanmış durumda" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)