Almanların radarı F-35'i yakaladı

Türkiye ile Amerika arasında krize sebep olan F-35 uçakları radara yakalandı mı? Bir Alman şirketi, yeni geliştirilen radarla F-35'i 160 kilometre boyunca takip edebildiğini ileri sürdü.

BİLİM-TEKNOLOJİ 03.10.2019, 12:42
Almanların radarı F-35'i yakaladı

Türkiye'nin Rusya'dan S-400'leri satın alması, Ankara-Washington hattında krize yol açmış; F-35 projesinde kullanılan ekipmanların Türkiye'ye tedariği askıya alınıp Türk pilotlara verilen eğitim sonlandırılmıştı. Rusya ise F-35'e gerek olmadığı, ellerinde çok daha iyisinin bulunduğunu belirterek Rus savaş uçağı Su-35'i satmayı teklif etmişti. Amerika ise F-35'lerin sahip olduğu teknolojiye kimsenin erişemediğini iddia etmişti.

ABD'nin radarlara yakalanmamasıyla övünerek reklamını yaptığı F-35 savaş uçağı, Almanların geliştirdiği bir radar tarafından tespit edildi.

Alman Hensoldt şirketinin radarları, F-35 jetlerini yaklaşık 160 kilometre boyunca kesintisiz takip etti.

Gösteri sırasında test edildi

Alman radarının F-35'leri yakaladığına ilişkin bilgi, savunma-havacılık haberciliğinde hayli iddialı olan ABD merkezli Defence News sitesi tarafından paylaşıldı.

Defence News sitesinde yer alan habere göre Alman Radar şirketi Hensoldt, deneysel radarını test etmek için F-35'lerin Arizona Luke Hava Kuvvetleri Üssü'nden gösteri için Berlin'e uçacağı 2018 tarihini seçti.

Bir deneysel radar sistemi olan Twinvis, Berlin'deki Schönefeld Havalimanı'na yakın noktadaki bir çiftliğe yerleştirildi. Alman radarı, F-35'ler gelmeden önce etkinleştirildi.

Twinvis radar sistemi, tüm hava hareketlerini takip etmeye başladı. F-35'leri tespit etmeyi başaran Alman şirketi Hensoldt, yaklaşık 160 km boyunca kesintisiz olarak F-35'ler üzerinde radar takibi yaptığını açıkladı.

Twinvis'in, askerî radarlardan farkı!

F-35'lerin klasik radarlara yakalanmadığını belirten Alman şirket Hensoldt, "Askeri radarlar havaya gönderilen dalgaların uçağa denk gelmesi ve geri yansıması üzerinden tespit ve takip yapıyor ancak bize göre bu gereksiz. Yeni Twinvis pasif radar sistemi havadaki tüm elektromanyetik yayın ve sinyalleri takip etmek üzere dizayn edildi" ifadelerini kullandı.

Alman şirket Hensoldt'un bir başka iddiasına göre, Alman radarı Twinvis 'sinyal yaymadığı' için, F-35 pilotu radarla izlenen bölgeye girdiğini de anlayamıyor, takip edildiğini de fark edemiyor.

Açılıp kapanabilir bir antenin bulunduğu radar sistemi bir kamyonete bile sığabiliyor. Kolay taşınabilir olması ve hemen kurulması nedeniyle yeni radar, uzmanlar tarafından hava savunma sistemlerinde 'ezber bozan bir gelişme' olarak görülüyor.

Yorumlar (0)