Akrep zehri, Kovid-19'a karşı koruyabilir mi? Bilim insanlarından sıra dışı çalışma

Kovid-19 salgını sebebiyle dünya genelinde yaşamını yitirenlerin sayısı 5 milyonu geçerken, ölümcül hastalığa karşı bilim insanlarından sıra dışı bir çalışma geldi. Mısır çöllerindeki akreplerin zehrini kullanan bilim insanları, Kovid-19 virüsünün insan hücrelerine girmesini önleyen bir ilaç geliştirdiklerini açıkladı. Akrep zehrinin çeşitli virüslere karşı güçlü koruyucular bulundurduğunu belirten uzmanlar, söz konusu çalışmalarının bir dönüm noktasına işaret ettiğini bildirdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.11.2021, 15:58
Akrep zehri, Kovid-19'a karşı koruyabilir mi? Bilim insanlarından sıra dışı çalışma

İngiltere ve Mısır’dan bilim insanları, Mısır çölünden topladıkları akreplerin zehrini kullanarak bir Kovid-19 virüs ilacı geliştirmek için çalışıyor. Söz konusu çalışma, Aberdeen Üniversitesi ve Süveyş Kanalı Üniversitesi tarafından yapılıyor. İki üniversite, yakın zamanda resmi sitelerinde yayımladıkları bir makaleyle projeyi duyurdu.

“Güçlü antiviral özellikleri var”

Bilim insanları tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“400 milyon yılı aşkın süredir akrepler, dünyadaki en eski hayvanlardan biridir. Zehirleri, özellikle Hindistan ve Çin gibi pek çok ülkede, antik çağlardan itibaren geleneksel tedavilerde tercih edilmektedir. Akrep zehirleri, büyük bir bölümü çok güçlü nörotoksinler olarak değerlendirilen biyolojik aktif peptitlerin bir kokteylini bulundururken, önemli bir bölümü güçlü antiviral ve antibakteriyel aktiviteler göstermiştir."

Süveyş Kanalı Üniversitesi’nden moleküler toksinoloji ve fizyoloji profesörü Prof. Dr. M. Abdel-Rahman, “Henüz akrep zehirleri tam anlamıyla araştırılmamıştır. Yani sıra dışı bir ilaç kaynağı keşfedebiliriz” şeklinde açıklama yaptı.

Bununla beraber araştırmacılar,  Mısır çölünden akrep çeşitlerini toplayarak çalışmaya başladı.

8 akrep çeşidinden örnek toplandı

2013’te Mısır’da, akrep türleri ile ilgili yapılan bir çalışma sonucunda bölgede sekiz akrep çeşidi tespit edildi: Androctonus australis, Androctonus bicolor, Androctonus amoreuxi, ​​​​Leiurus quinquestriatus, Androctonus crassicauda, Buthacus arenicola, Scorpio maurus palmatus ve Orthochirus innesi. 

“Protokole uygun toplandı”

Akreplerin toplanmasıyla ilgili detaylar paylaşan bilim insanları, Birleşmiş Milletler Protokolü'ne uygun bir şekilde bu toplanma işleminin yapıldığını açıkladı. 

Akrepler daha sonra Süveyş Kanalı Üniversitesi'ndeki laboratuvara götürüldükten sonra, küçük bir elektrik uyarısıyla her birinden zehir toplandı. Çalışmanın baş araştırmacısı Dr. Wael Houssen, bu hayvanların çalışmadan sonra doğal ortamlarına bırakıldığını ifade etti.

“Virüsün, insan hücrelerine bağlanmasını önleyecek”

Houssen, "Akrep zehirleri, birçok peptit ve diğer malzemeleri kapsayan oldukça karmaşık bir bileşime sahip. Bu peptitlerin şu an insan hücrelerine Kovid-19 virüsünün girmesini önleme kabiliyetine sahip olup olmadığını inceliyoruz.” sözlerini kullandı.

Houssen sözlerini şöyle tamamladı: "Başak proteinin, akrep zehrinde bulunan peptitlerin varlığında insan reseptörü ile etkileşime nasıl girdiğini keşfetmeye çalıştık. Peptitler aktifse eğer, başak proteinin reseptör ile etkileşime girmesi engellenmelidir. Yeni ilaçların kaynağı, akrep zehirlerinin incelenmesi, daha çok araştırmaya değer, üretken ve heyecan verici bir alandır. Bu zehirlerin oldukça güçlü biyoaktif peptitler bulundurduğunu gördük ve keşfedilmeyi bekleyen daha fazla şeyin olduğunu düşünüyoruz.”

Yorumlar (0)