Akkuyu NGS'nin 3. ünitesinin reaktör basınç tankı tabanı üretildi

Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olarak bilinen Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin 3. güç ünitesinin reaktör basınç tankı tabanının üretiminin yapıldığı açıklandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 20.10.2021, 16:10
Akkuyu NGS'nin 3. ünitesinin reaktör basınç tankı tabanı üretildi

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumundan gelen açıklamada, söz konusu ekipman üretiminin firmanın makine yapımı bölümü Atomenergomash bünyesinde bulunan AEM-technology'nin Atommash şubesinde yapıldığı bildirildi.

Reaktör basınç tankı tabanı üretildi

Yapılan açıklamada, iki safhadan oluşan üretim süreciyle ilgili şu bilgiler aktarıldı:

"İlk başta boru biçiminde bir dövme çelik, metal levha üretmek için Atommash'ın termal pres alanında preslenerek açıldı. İkinci safhada taban biçimlendirildi. 300 milimetre kalınlığında ve 64 ton ağırlığındaki yuvarlak tabaka, üç aşamalı olarak 6 saat boyunca maksimum 1020 derece ısıya tutuldu. Daha sonra bir vinç yardımıyla tabaka, kalıba yerleştirilerek 10 bin ton/kuvvetlik baskı gücüyle preslenmeye başladı."

“Üretimin her safhasını gerçekleştiriyoruz”

Açıklamada değerlendirmelerde bulunan AEM-technology Genel Müdürü I. Kotov, Akkuyu NGS projesiyle ilgili çalışmaların aktif olarak yürütüldüğünü ve devletin üst makamları tarafından yakından takip edildiğini ifade ederek, "Bu durumun, ekipman teslimat tarihlerine tam anlamıyla uyulması ve bunların bütün unsurlarının Türkiye Nükleer Düzenleme Kurumunun koşulları gereğince şartsız yerine getirilmesi ile ilgili bize ayrı bir sorumluluk yüklediğini biliyoruz. Bugün, ortaklarımızla profesyonel ve yakın bir etkileşim içinde üretimin her safhasını gerçekleştiriyoruz. Bu durum, proje sürecinin ekonomik verimliliğini artırmamıza ve en iyi çözümleri bulmamıza imkan tanımaktadır." yorumunu yaptı.

​​​​​​​Her biri 1200 megavatlık kurulu gücü bulunan 4 reaktörden oluşacak olan Akkuyu NGS'nin ilk ünitesinin, 2023 yılında devreye alınması bekleniyor. Diğer 3 ünitenin ise 1’er yıl arayla 2026 yılının sonuna kadar faaliyete geçmesi hedefleniyor.

Yorumlar (0)