AKINCI TİHA, TSK envanterine giriyor

Türk savunma sanayisinin kolluk kuvvetlerinin envanterine kazandırdığı insansız hava araçlarına Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) da dahil oluyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 28.08.2021, 21:26
AKINCI TİHA, TSK envanterine giriyor

Baykar tarafından yerli ve milli olanaklarla geliştirilen Bayraktar AKINCI, yarın düzenlenecek olan törenle kolluk kuvvetlerinin kullanımına sunulacak.

İnsansız hava araçlarını ülkemizde ve yurt dışında etkin bir şekilde kullanan güvenlik güçleri, AKINCI ile yeni operasyonel yetenekler kazanacak.

İlk uçuşunu 2019'da yaptı

Bayraktar AKINCI'yı geliştirme sürecinde 3 adet prototip üretildi. AKINCI ilk uçuşunu 6 Aralık 2019 tarihinde yaptı. Prototip araçların akabinde ilk uçakların seri üretimine başlandı.

Test çalışmaları, Çorlu Hava Meydan Komutanlığı'nda bulunan Bayraktar AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nde prototip araçlarla gerçekleştirildi.

AKINCI, geliştirilme sürecinde çok önemli başarılara imza attı. Milli imkanlarla geliştirilen bir hava aracıyla elde edilen en yüksek irtifaya çıkan Bayraktar AKINCI, Türk havacılık tarihinin irtifa rekorunu kırmış oldu. Gökyüzünde 11 bin 594 metre yüksekliğe çıkan Bayraktar AKINCI, 25 saat 46 dakika boyunca havada kaldı. Bayraktar AKINCI, eğitim ve test uçuşlarında 1000'i aşkın sorti yaptı.

Bayraktar AKINCI, 22 Nisan tarihinde gerçekleştirilen ilk atış testinde milli olarak geliştirilen akıllı mühimmatlar MAM-L, MAM-C ve ilk defa kullanılan MAM-T ile hedefleri başarılı bir şekilde vurdu, 5 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen atış testinde de ilk kez harp başlıklı mühimmatlar kullanıldı. Canlı mühimmatlarla gerçekleştirilen atış testinde de AKINCI'dan atılan mühimmatlar hedefleri tam isabetle vurmayı başardı.

Çok sayıda faydalı yük ve yapay zeka

Bayraktar AKINCI, yüksek faydalı yük kapasitesiyle envanterdeki Anka ve Bayraktar TB2'den daha etkin ateş gücü ve daha gelişmiş ekipmanla TSK'nın göklerdeki güç çarpanı olacak.

AKINCI, 40 bin feet irtifaya kadar yükselebilen, bir gün boyunca uçuş gerçekleştirebilen, 1,5 ton faydalı yük kapasitesi ve 6 ton kalkış ağırlığına sahip olarak geliştirildi.

Taarruzi İHA sistemi, taşıdığı uydu haberleşme sistemleri, elektronik destek podu, engel tespit radarı, hava-hava radarları, sentetik açıklıklı radar gibi çok daha gelişmiş faydalı yüklerle görev icra edecek.

Bayraktar AKINCI TİHA, çok çekirdeğe sahip yapay zeka bilgisayarıyla sensörlerden edindiği verileri işleyerek karar verme kabiliyetine de sahip olacak.

Baykar mühendisleri tarafından geliştirilen yapay zeka bilgisayarları sayesinde AKINCI TİHA, gelişmiş görev ve rota planlama fonksiyonlarını yürütebilecek. Yapay zeka sistemi vesilesiyle hedefler daha etkin bir şekilde tespit edilebilecek.

Otomatik iniş kalkış yapabilecek

Savaş uçaklarının yükünü azaltacak olan Bayraktar AKINCI TİHA ile hava bombardımanı da yapılabilecek. Ülkemizde milli olarak geliştirilen hava-hava füzeleriyle donatılacak olan AKINCI TİHA, böylece hava hedeflerini de etkisiz hale getirebilecek.

3 Yedekli Otopilot Sistemi ve Tam Otomatik Uçuş Kontrol ile yer sistemlerine bağımlı olmaksızın otomatik iniş kalkış gerçekleştirebilen Bayraktar AKINCI TİHA, Çift Yedekli SATCOM ile haberleşme menzili olmaksızın uydu vasıtasıyla komuta edilebilecek.

Yorumlar (0)