Akıncı TİHA'nın teslimi için tarih verildi!

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "Bayraktar Akıncı TİHA'yı 2020 sonunda teslim edeceğiz. Atak Faz-2 helikopterlerini teslime başlayacağız." dedi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.01.2020, 12:04 06.01.2020, 14:20
Akıncı TİHA'nın teslimi için tarih verildi!

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, 2019 yılı değerlendirmesi ve 2020 yılı projelerine ilişkin basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu. 

Bayraktar Akıncı TİHA'nın 2020 yılının sonuna kadar teslim edileceğini duyuran Demir, "Atak Faz-2 helikopterlerinin teslimine başlayacağız. TCG Anadolu'yu 2020 sonuna kadar teslim edeceğiz." dedi. 

Demir, Türkiye'de geliştirilen Altay Tankı'na da değinerek, "Altay Tankı’nda T0+18’i içeren sözleşmemiz var. Ön şartlar sağlanıp da üretimi hazır hale gelindikten sonra iki aşama. Şu anda firma, motor ve güç paketi elinde olmadığı zaman T0’ı başlatamıyor, 18 aylık süre de başlayamıyor. Elimizde prototip aşamasından gelen 4 güç paketi var ama bunlarla ilk partiyi başlatsak, bunun için bir hattın da açılması çok kullanışlı değil. Motor, güç paketi dediğimiz genel anlamda alternatif arayışları sürüyor. Birkaç belirsizlik var. Bunlar tamamlandığında T0 başlayacak, 18 aylık süreyi de o zaman koyacağız." ifadelerini kullandı. 

"F-35 üretimiyle ilgili bugüne kadar hiçbir negatif adım atılmadı"

Türkiye'nin F-35 savaş uçaklarının proje ortağı olduğunu ve bugüne kadar tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini vurgulayan Demir, "F-35’le ilgili ilk duyumun alındığı tarihte, biz firmalara üretimi durdurun deseydik, programın tümü zorda kalabilirdi. Türkiye’nin iyi niyetini göstermek adına üretimle ilgili bugüne kadar hiçbir negatif adım atılmadı. Firmalarımız üretime devam etti. ABD, mart ayında üretimi durdurma kararı alırsa, bunun da hukuki sonuçları olur." dedi. 

"S-400'ün ikinci teslimatı için tarih vermek mümkün değil"

Demir, ilk partisi teslim alınan Rus yapımı S-400 hava savunma sistemine ilişkin, "S-400’lerde ikinci sistem ortak üretim ve teknoloji transferinin gündemde olacağı bir evre olacak. İkinci sistemin teslimatı konusunda bir tarih vermek mümkün değil." açıklamasını yaptı.

"Yerli motor geliştirme işlemleri devam ediyor"

Demir, Atak helikopterinin Pakistan'a ihracatına yönelik ihraç lisansı başvurusu için işlemlerin devam ettiğini belirterek, "Süre olarak da Pakistan tarafı bu konuda bir yıl daha ek süre vermeye razı olmuş durumda. Alternatif motor sistemleri için öncelikle yerli motor geliştirme işlemleri devam ediyor. TUSAŞ da bir yandan ara çözüm için belirli temaslar sürdürüyor." diye konuştu.

İhracat izni için bekleme süresinin bir yıl olduğunu aktaran Demir, "Bir yıl sonunda Pakistan bizim yerli motorun geldiği aşamayı görür veya o zamana kadar ihraç izni çıkar ise bu iş devam eder. Aslında bu konu Pakistan ile ABD tarafını ilgilendiriyor. Pakistan tarafı da burada devrede." açıklamasını yaptı. 

Yorumlar (0)