AKINCI TİHA bir ilke imza attı

TEKNOFEST Azerbaycan’da hem dinamik alandan kalkış yaparak uçuş gösterileri yapacak hem de statik alanda sergilenecek olan iki Bayraktar AKINCI TİHA, uzun bir uçuş sürecinin ardından Azerbaycan’a indi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.05.2022, 00:30
AKINCI TİHA bir ilke imza attı

Savunma Sanayii Başkanlığı destekleriyle yürütülen AKINCI projesi çerçevesinde Baykar tarafından özgün ve milli olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA, yeni bir başarıya daha ulaştı.

Bakü'ye ulaştılar

Baykar tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, TEKNOFEST Azerbaycan’da hem dinamik alandan kalkış yaparak uçuş gösterileri yapacak hem de statik alanda sergilenecek olan iki Bayraktar AKINCI TİHA, uzun bir uçuş sürecinin ardından Azerbaycan’a indi.

Festivale katılmak amacıyla Tekirdağ'a bağlı Çorlu ilçesinden uçuşa başlayan ilk Bayraktar AKINCI, Türk hava sahası sınırlarını geçtikten sonra uçuşunu Gürcistan üzerinden sürdürdü. Gürcistan’ı da geçtikten sonra Azerbaycan hava sahasına giriş yapan AKINCI, yaklaşık olarak beş saatte başkent Bakü’ye ulaşmış oldu. Diğer AKINCI da yine aynı rotayı takip ederek yaklaşık olarak 2000 kilometrelik uçuşu başarılı bir şekilde tamamladı. Uçuşlarını başarıyla tamamlayan Bayraktar AKINCI TİHA’lar, Bakü Haydar Aliyev Uluslararası Havaalanı'na inerek tarihi yolculuklarını bitirdi.
 

Yaklaşık olarak 2000 kilometre...

Böylelikle Türk havacılık tarihinde ilk defa milli olarak geliştirilmiş olan bir İHA, üç ülke geçerek ve yaklaşık olarak 2000 kilometre kat ederek başarılı ve uzun bir uçuşu tamamlamış oldu. Test uçuşları devam eden Bayraktar AKINCI B TİHA, geçtiğimiz 11 Mart tarihinde yapılan test uçuşunda 40 bin 170 fit yüksekliğe ulaşarak Türk havacılık tarihinin irtifa rekorunu egale etmişti.

Operasyonel görevlerde kullanılıyor

29 Ağustos 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iştirak ettiği törenle envantere giren Bayraktar AKINCI TİHA’lar halihazırda kolluk kuvvetleri tarafından operasyonel görevlerde aktif bir şekilde kullanılıyor. Bugüne değin kolluk kuvvetleri envanterine 6 adet Bayraktar AKINCI TİHA girdi.

Üç ülkeyle ihracat sözleşmelerine imza atıldı

Bayraktar AKINCI TİHA için üç ülkeyle ihracat sözleşmesine imza atıldı. İlk yerli ve milli İHA ihracatını 2012 yılında gerçekleştiren Baykar, geçtiğimiz sene 664 milyon dolarlık SİHA/İHA sistemi ihracatını tamamlamış ve gelirlerinin yüzde 80’ini aşkın bir kısmını ihracattan elde etmişti. Milli TİHA Bayraktar AKINCI satın almak isteyen birçok ülke ile görüşmeler sürüyor. 

Yorumlar (0)