Akıllı telefonlarda tek tip şarj hazırlığı

AP (Avrupa Parlamentosu) Komitesi, AB (Avrupa Birliği) üyesi ülkelerde satılan kamera, tablet ve telefon gibi elektronik cihazlarda USB-C tipi şarj girişi kullanılmasını mecburi hale getirecek olan yasal düzenlemeye destek verdiğini açıkladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 20.04.2022, 19:20
Akıllı telefonlarda tek tip şarj hazırlığı

Belçika'nın başkenti Brüksel'de buluşan AP Tüketici Koruma ve İç Pazar Komitesi, bazı elektronik cihazların lightning, micro USB ve USB-C gibi farklı şarj girişlerini standart haline getirmeyi hedefleyen yönetmelik değişikliğini masaya yatırdı.

Komite mensubu vekiller, Avrupa Birliği ülkelerinde satılan bütün kamera, tablet ve telefonların müşterek bir şarj bağlantı noktasını bünyesinde barındırmasını öngören düzenlemeye dair görüşünü 43'e 2 oyla kabul etti.

USB-C standart olacak

Bu doğrultuda, taşınabilen elektronik cihazlarda yeni standart olarak USB-C şarj girişi kullanılacak.

Hoparlör, oyun konsolu, kulaklık, kamera, tablet ve telefon gibi aygıtlarda USB-C şarj girişi konumlandırılacak.

Bileklik ve akıllı saat gibi ufak cihazlar ise bahse konu kuraldan muaf olacak. Böylelikle tek bir şarj cihazı, birçok elektronik cihazlarda kullanılabilecek.

Tüketicilerin satın aldığı her cihaz için yeni bir şarj aleti veyahut kablo almasına gerek kalmayacak. Öte yandan, kablosuz şarj teknolojileri de uyumlu duruma getirilecek.

Bahse konu uygulamayla elektronik atıklar da önemli oranda azaltılacak.

Düzenlemeye dair kararın Avrupa Parlamentosu Genel Kurul Oturumu'nda oylanmasının ardından AB üyesi ülkelerle müzakerelere hız verilecek.

Apple karşı çıkmıştı

An itibarıyla birçok Android cihaz USB-C girişini kullanıyor. Kulaklık ve dizüstü bilgisayar gibi cihazların da birçoğunda aynı giriş tercih ediliyor. Söz konusu düzenlemenin lightning kullanan Apple'ı etkilemesi tahmin ediliyor. Apple, yeni dizüstü bilgisayar ve tabletlerinde ise USB-C girişini tercih ediyor.

Apple, tek tipleşmenin inovasyonu kötü yönde etkileyeceğini, elektronik atıkların daha da artıracağını ve bu durumun da son kullanıcıyı rahatsız edeceğini öne sürüyordu. 

Yorumlar (0)