Akıllı telefon kamerası, PCR testi yapabilecek 

Bilim insanları, dünya genelinde yüz binlerce kişinin ölümüne ve milyarlarca kişinin de vaka statüsünde olmasına sebep olan koronavirüs için yeni bir PCR testi yöntemi geliştiriyor. Test için en kolay çözümü bulmak konusunda büyük bir aşama kaydettiklerini belirten araştırma grubu, akıllı telefonların testler için devreye alındığını bildiriyor. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 30.01.2022, 12:05
Akıllı telefon kamerası, PCR testi yapabilecek 

2019 senesinin son aylarında Asya’da ortaya çıkan ve dünyanın dört bir yanına hızla yayılan koronavirüsün hemen her dönem yeni bir varyantı ortaya çıkarken bilim insanları da bu konuda yeni çalışmalar yapmaya devam ediyor. Yüz binlerce kişinin ölümüne ve milyarlarca kişinin da vaka statüsünde olmasına sebep olan koronavirüse karşı PCR testi zorunluluğu devam ederken teste para vermek istemeyen kişilerin sayısı da hızla artıyor. 

Ücretsiz ve “akıllı” PCR testi  

Bilim insanları, PCR testi maliyetini azaltmak ve testin daha hızlı yapılmasını sağlamak için akıllı telefonları devreye soktu. Bazı fiziksel PCR testlerinin hatalı sonuç vermesi üzerine harekete geçen California Üniversitesi’nden uzmanlar, akıllı telefonların kameralarıyla gerçekleştirilen yeni bir test yöntemini denemeye koyuldu. 

Bir dergide yayınlanan makaleye göre smaRT-LAMP isimli yeni test yöntemi, akıllı telefon kameraları aracılığıyla, kişinin tükürüğündeki koronavirüs patojenlerini test ediyor ve 25 dakika içinde sonuç veriyor. Hızlı antijen testi olarak gündeme gelen bu test ile maliyetler de hızla azalıyor. Test için gerekli olan sistem yalnızca 100 dolar iken insanlar test başına 7 dolar ödeyerek enfekte olup olmadıklarını anlayabiliyorlar. 



Evde uygulama yöntemi oldukça kolay 

smaRT-LAMP testini evde uygulamak oldukça kolay. Bilim insanları tarafından geliştirilen uygulama telefona indiriliyor. Sonrasında kişinin tükürük örneği bir tür kimyasal solüsyonla karıştırılıyor. Ardından sıcak plakaya yerleştirilen özel test kitine dökülüyor. Kitin üzerindeki tükürük-kimyasal karşımın LED ışık ve floresan boya karşısında tepkisi gözlemleniyor. 

Uygulama aktif hale getirildiğinde telefonun arka kamerasıyla tükürük-kimyasal karışımının fotoğrafı çekiliyor. Renk değişimine bağlı olarak kişinin pozitif olup olmadığı belirleniyor.  

Yöntem henüz kullanıma sunulmadı 

İnsanlar PCR testi yaptırmanın ve hızlı sonuç almanın kolay yöntemlerini ararken geliştirilen onlarca sistem bulunuyor. Ancak son geliştirilen ve oldukça ucuz olan smaRT-LAMP sistemi, henüz devreye sokulmuş değil. Bilim insanları, uygulamanın şu anda geliştirilme aşamasında olduğunu ve kullanıma hazır olduğunda öncelikle ABD’de onay alması için başvurulacağını belirtiyor. 

Yorumlar (0)