Akıllı prizlerle "tasarruf modu"nu sonuna kadar açın

Akıllı cihazların hayatımıza girmesiyle hayatımız gittikçe kolaylaştı. Özellikle akıllı evlerle birlikte pek çok şeyi uzaktan kontrol edebilir olduk. Ancak akıllı eviniz yoksa ve cihazlarınızı uzaktan konrol etmek istiyorsanız akıllı prizleri kullanabilirsiniz. İşte akıllı prizleri kullanabileceğiniz birbirinden kullanışlı seçenekler…

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.01.2022, 11:24 07.01.2022, 09:06
Akıllı prizlerle "tasarruf modu"nu sonuna kadar açın

Teknolojinin hayatımıza kattığı yenilik ve kolaylıklar gün geçtikçe artıyor. Özellikle otomatikleşme söz konusu olduğunda yapacağımız işleri tek bir tuşa ya da dokunuşa kadar indirmek mümkün. Bu konuda faydalanabileceğimiz araçlardan biri de akıllı prizler. Akıllı prizler ile ister ofisiniz ister evinizde dilediğiniz cihazı uzaktan kontrol etme şansına kavuşabilirsiniz.

Neden akıllı priz kullanmalısınız?

Son yıllarda ortaya çıkan akıllı evler içerisinde yer alan birçok teknolojik alet ile günlük rutinlerinizi otomatikleştiren bir deneyim sunuyor. Ancak bu evleri satın almak bütçenizi zorlayabileceği gibi pek çok yerleşim inşa edilmiyor. Bununla birlikte kullanacağınız ve programlayacağınız akıllı prizlerle evinizi adeta bir akıllı eve dönüştürebilirsiniz. Telefonunuza indireceğiniz akıllı prizlerle uyumlu olan uygulamalar ile farklı senaryolara göre zamanlayıcılar kurabilir akıllı prizinizin çalışma döngüsünü kendiniz ayarlayabilirsiniz.

Bunun yanında akıllı prizlerle anlık olarak kullandığınız cihazların ne kadar güç tükettiğini görebilir ve elektrik faturanızı artırıp fazla harcama yapmanıza neden olan cihazları hayatınızdan çıkarabilirsiniz. İşte akıllı prizlerle hayatınızı kolaylaştırabileceğiniz bazı senaryolar…

Evinizi uzaktan ısıtın

Dışarıdan eve gelirken evdeki ortam sıcaklığının siz eve ulaşmadan sıcak ya da soğuk olmasını istiyorsanız akıllı prizlerinizi uzaktan kontrol ederek bunu yapabilirsiniz. Sıcak bir yaz günü evinizin soğumasını ya da soğuk bir kış gününde evinizin sıcaklığını uzaktan kontrol etmek istediğinizde akıllı prizinizle uyumlu bir aplikasyondan prizinizi devreye sokarak evde olmasanız bile ortam sıcaklığına müdahale edebilirsiniz.

Enerji tasarrufu

Son dönemde artan elektrik faturaları ile birlikte hangi cihazın ne kadar enerji tükettiği büyük önem kazandı. Akıllı prizinizde kullandığınız elektrikli cihazların anlık olarak ne kadar elektrik tükettiğini uygulama üzerinden görebilirsiniz. Bu noktada veri aktarımında bazı gecikmeler olsa da hangi cihazın ne kadar enerji tükettiği kolaylıkla anlaşılabilir. Böylece fazla enerji tüketen elektronik cihazları hayatınızdan çıkarabilir ya da daha az kullanarak elektrik faturanızı etkilemesinin önüne geçebilirsiniz.

Hırsızlardan korunmak için kullanabilirsiniz

Eğer uzun süreler evde bulunmuyor ya da hırsızlık olaylarından endişe duyuyorsanız akıllı prizinize kuracağınız döngüsel senaryolarla evde sanki biri varmış gibi hissettirebilir ve olası hırsızlık vakalarının önüne geçebilirsiniz. Böylece evde olmadığınız zamanlarda aklınız arkada kalmaz.

Oyun saatini ayarlamak

Evde sürekli olarak bilgisayar ya da tabletle uğraşan bir çocuğunuz ya da kardeşiniz varsa ve bu çocukların oyun saatlerini düzenlemek istiyorsanız akıllı prizlerden faydalanabilirsiniz. Örneğin sadece ders saatlerinden sonra her gün 2 saat çalışacak bir akılla prize taktığınız bilgisayar sadece o saat dilimleri içinde çalışacak ve çocuğunuzun oyun sürelerini bu şekilde kontrol altına almış olacaksınız. Çocuklarınız bu şekilde sistematik bir şekilde ne kadar ve hangi aralıklarda oyun oynayabileceklerini anlayıp bu düzene alışacaklardır.

Şarj döngülerini ayarlayabilirsiniz

Eğer sık sık şarj döngülerine soktuğunuz dizüstü bilgisayar gibi cihazlarınız varsa bu cihazların şarj döngülerini akıllı prizlerle sağlayabilirsiniz. Zira laptop gibi cihazların sürekli olarak şarjda kullanılması cihazın pil ömrünü etkileyecek ve performansını düşürecektir. Kullandığınız akıllı prizlerle dizüstü bilgisayarınızın şarjı belli bir seviyenin altına düştüğünde akıllı prizin aktif edilmesini sağlayabilir sık sık kullandığınız elektronik cihazların şarj döngülerini kontrol etmekten kurtulabilirsiniz. Bu durum ayrıca telefonlarda da kullanılabilir. Birçok insanın şarjı gün bitiminde sona eriyor ve insanlar genellikle yatmadan önce telefonlarını şarja takıp sabah geri alıyorlar. Bu kolay bir yol olsa da telefonların bu kadar uzun sürelerde şarjda kalması pil ömrü için zararlıdır. Yine akıllı prizinizi ayarlayarak telefon yüzde yüz şarj olduğunda ya da örneğin 2 saat sonrası için bağlantısını kesebilirsiniz. Böylelikle hem elektronik cihazlarınızın pil yüzdesi sürekli olarak yüksek olacak hem de cihazların şarj edilme periyotları düzgün yapıldığı için performansları ve kullanım ömürleri artacaktır.

Ütüyü fişte unutmaya son

Hepinizin başına evden çıktından sonra “acaba ütünün fişini çektim mi?” ya da “ocağın altını kapattım mı?” sorusu gelmiştir. Bu tür durumlarda elektronik cihazlar genellikle fişten çekilmiş olsa da bundan emin olunamadığı için sürekli bir endişe halinde olabilirsiniz, ki bu da gününüzü kötü etkiler. Bazı durumlarda ise acele ile evden çıkmamız gerektiği için gerçekten de elektrikli cihazlarımızı fişte unutabiliriz. Kullanacağınız akıllı prizlerle bu gibi durumları ortadan kaldırabilirsiniz. Çünkü cihazınızı fişte unutsanız da kullanacağınız akıllı prizin bağlantısını uzaktan keserek bu tür durumların önüne geçebilirsiniz.

Eve gelmeden yemeğiniz hazır olsun

Eğer uzun bir günün ardından eve geldiğinizde yemeğinizin hazır olmasını istiyorsanız akıllı prizlerden yararlanabilirsiniz. Daha önce hazırlamış olduğunuz bir yemeği evden çıkmadan önce fırına koyup eve gelmenize yakın bir zamanda akıllı prizinizi aktif ederek fırının çalışmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle yorgun bir günün ardından eve ulaştığınızda yemek hazırlamak ile uğraşmayıp fırından sıcak bir şekilde çıkardığınız yemeğin tadına varabilirsiniz.

Akıllı prizleri tüm bu senaryoların dışında prizle çalışan herhangi bir elektronik cihazın çalışma döngülerini ayarlamak istediğiniz her durum için kullanabilirsiniz. Bu döngüleri ayarlarken en büyük avantajınız ise herhangi bir kurala bağlı kalmamanız. Alacağınız kaliteli bir akıllı prizle sonsuz sayıda döngüyü uygulama üzerinden ayarlayıp elektronik cihazlarınıza hakim olabilirsiniz.

Yorumlar (0)