Akıllı ceplerle ilgili korkutan açıklama!

Cep telefonlarının bilinenden üç kat fazla radyasyon yaydığı açıklandı. Bu oran iPhone telefonlarda 4 kat çıktı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.08.2019, 13:53
Akıllı ceplerle ilgili korkutan açıklama!

Cep telefonların yaydığı radyasyon miktarı ile ilgili yapılan bir araştırmadan ürkütücü sonuçlar çıktı. Gerçekte radyasyon miktarının uluslararası kuruluşların belirlediği ve şirketlerin belirttiği miktardan ortalama üç kat fazla olduğu tespit edildi.

Amerikan gazetesi Chicago Tribune'nin 3G ve 4G bağlantıya sahip çeşitli telefon modelleri üzerinde yaptığı araştırmaya göre, cep telefonlarının FCC (Federal İletişim Komisyonu) tarafından belirlenen üst sınırdan daha fazla radyasyon yaydığı ve bu değerlerin şirketlerin açıkladığı miktarların çok üzerinde olduğu tespit edildi.

Yetkili uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenen kılavuza göre, cep telefonlarının en fazla Amerika Birleşik Devletleri'nde 1.6W/kg, Avrupa bölgesinde ise 2W/kg radyasyon miktarına sahip olması zorunluluğu bulunuyor. Telefon üreticileri bu radyasyon değerlerini baz alarak üretimlerini gerçekleştiriyor ve telefonların yaydığı radyasyon miktarını kullanıcılara teknik özellikler bölümünde açıklıyor.

Federal İletişim Komisyonu'na (FCC) göre belirlenen limitten fazla radyasyon yayan cihazlar insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Federal İletişim Komisyonu (FCC) ayrıca, piyasaya sürülen herhangi bir telefonun maksimum değerleri aşamayacağını ileri sürse de Chicago Tribune'nin araştırmasına göre araştırmaya konu olan iPhone, Samsung ve Motorola'nın çeşitli modelleri belirlenen üst sınırın çok üzerinde radyasyon yayıyor.

Araştırma kapsamında iPhone'un 7, 8, 8 Plus, X; Samsung'un Galaxy S8, S9, J3; Motorola'nın e5, e5 Play, g6 Play modelleri Kaliforniya'da bulunan ve Federal İletişim Komisyonu (FCC) akreditesine sahip laboratuvarda test edildi. Yapılan testin sonuçlarına göre, cep telefonların yaydığı radyasyon miktarı uluslararası kuruluşların belirlediği miktardan ortalama üç kat daha fazla olduğu ortaya çıktı.

5G'nin yaygınlaşması, radyasyon limitlerini değiştirebilir!

Testte, cep telefonlarının radyasyonları, "simülasyon vücuda" farklı uzaklıklardan uygulandı. Araştırmanın sonucuna göre iPhone 7, Federal İletişim Komisyonu (FCC) tarafından belirlenen üst limitin 4 katı fazla radyasyon yayma miktarına sahip olurken, Samsung marka telefonlar da yaklaşık değerlerde radyasyon yayıyor. Samsung'un Galaxy S8 modeli, 8.22W/kg değeriyle Federal İletişim Komisyonu'nun (FCC) belirlediği üst limitin 5 katı fazla radyasyon yayıyor.

En kötü senaryo baz alınarak yapıldı!

Uzmanlar, araştırmanın "en kötü senaryo" baz alınarak yapıldığını ve elde edilen radyasyon miktarlarının günlük kullanımda nadir durumlarda ortaya çıkabileceğini öne sürüyor. Bazı kaynaklarda da, Federal İletişim Komisyonu'nun (FCC) yapılan testi geniş kapsamlı olarak değerlendirmediği, gelecek aylarda telefon üreticilerinin yanı sıra kendi testlerini de yapacağı bildirildi.

Uzmanlar ayrıca, Federal İletişim Komisyonu'nun (FCC) ve konuyla ilgili diğer uluslararası kuruluşların, 5G teknolojisinin yaygınlaşmasıyla birlikte cep telefonlarının sahip olması gereken radyasyon miktarlarında değişim yapmasını bekliyor.

5G teknolojisiyle ve teknolojik cihazların sayısının artmasıyla birlikte gelecekte alınan radyasyon miktarının artması ve bu durumun insan sağlığına olan etkilerinden dolayı toplumun öncelikli konuları arasında yer alması öngörülüyor.

"Gömlek ve pantolon ceplerinde taşınmamalı"

Bağcılar Medipol Mega Üniversite Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Ömer Yazıcı ise cep telefonlarının düşük frekanslı radyasyon yaydığını ancak vücuda yakın mesafede tutulduğunda radyasyona maruziyetin arttığını söyledi.

Cep telefonlarının özellikle beyin kanser riskini artırıp artırmadığına dair birçok çalışma yayınlandığına dikkati çeken Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Ömer Yazıcı, bu çalışmaların bir kısmının cep telefonu kullanımını kanserle ilişkilendirdiğini fakat büyük kısmının böyle bir ilişki tespit edemediğini ifade etti.

Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Ömer Yazıcı, cep telefonu kullanımı ve kanser arasındaki ilişkiye dair kuvvetli kanıtlar olmasa da tedbirli olmak gerektiğini söyleyerek, şu önerileri yaptı:

"Cep telefonları olabildiğinde vücuttan uzak mesafede bulunmalı ve özellikle uyku sırasında vücuttan uzak tutulmalı. Pantolon ve gömlek ceplerinde taşınmamalı. Cep telefonlarıyla kısa görüşmeler yapılmalı, eğer uzun konuşmalar yapılacaksa uzaktan görüşme yapmayı sağlayan 'handsfree' aygıtlar kullanılmalı."

Handsfree nedir? Handsfree ne demek?

Handsfree, "Eller Serbest" anlamına gelmektedir. Bir cihazı veya cihazın özelliklerini ellerinize ihtiyaç duymadan kullanabilmenizi sağlayan kontrol teknolojisidir.

Yorumlar (0)