Akıllı Avukatlar: Nöroteknoloji avukatları daha gelişmiş avukatlara çevirebilir mi?

Nöroteknoloji alanında gerçekleşen yenilikler gelecekte insanları birer siborg canlılara dönüştürebilir. Özellikle Elon Musk’ın sahip olduğu şirketin geliştirdiği Neuralink gibi teknolojiler bilgisayar ve akıllı sistemlerin insan ve diğer canlılarla entegre olarak çalışabileceğini ve insanlığın başka bir boyuta geçmek için gerekli olan adımları gerçekleştirebileceğini gözler önüne serdi. Nörolojik ve teknolojik gelişmeler pek çok sektörde kullanılmaya başlarken son dönemde bu iki alanın ortaklaşa olarak kullanılabileceği bir meslek de gündeme geldi: Nöroteknolojiden yararlanan Süper Avukatlar. Peki, nöroteknolojik gelişmeler hukuk sisteminde kullanılabilir mi? Bir gün bu sisteme sahip süper avukatlar ortaya çıkabilir mi? Merak edilenler haberin ayrıntısında yer alıyor…

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.09.2022, 21:01
Akıllı Avukatlar: Nöroteknoloji avukatları daha gelişmiş avukatlara çevirebilir mi?

Bilişsel olarak gelişmiş avukatlar bir gün mahkemelerimizde çalışabilirler. İngiltere ve Galler Hukuk Cemiyeti'nden yakın tarihli bir rapor, hızla gelişen sinir teknolojisi alanının, daha keskin bir şekilde odaklanabilen veya bir implant aracılığıyla içtihatlara erişebilen “dijital olarak geliştirilmiş” süper avukatlar oluşturabileceğini öne sürüyor. Rapor, sinir teknolojisindeki en son gelişmelerden bazılarını geniş ve kapsamlı bir şekilde açıklıyor. Ayrıca, nöral teknolojinin gelecekte hukukun uygulamalarını etkileyebileceği birçok yolu da ortaya koyuyor. Bu olasılıklardan bazılarının yakın zamanda gerçekleşmesi olası değil. Örneğin rapor, "nöroteknolojik olarak güçlendirilmiş" avukatların bir gün yapay zekayı insan özellikleriyle harmanlayabileceğini öne sürüyor. Bu, bir avukatın beyindeki bir çip aracılığıyla yasal bilgilere doğrudan erişebilmesi gibi olasılıklara işaret ediyor. Bu durum, imkansız olmasa da, bugün elde edebileceğimizden o kadar uzak ki, bilimsel gerçeklikten çok bilimkurguya daha yakın olarak kabul edilebilecek bir fikir. Bununla birlikte, raporda belirtilen bazı olasılıklar gerçeğe pek çok kişinin tahmin edebileceğinden çok daha yakın.

Beyin sinyalleri

Böyle bir olasılık, avukatların işlerine gösterdikleri dikkati takip edebilir. Nöral teknoloji, zaten pasif bir şekilde dikkati takip edebilir ve raporun belirttiği gibi, bu durum avukatların çalışma saatleri yerine dikkatlerini faturalandırmalarına izin verebilir. Dikkat izleme için nöral teknoloji birkaç farklı şekilde çalışabilir. Dikkat izleme için açık ara en yaygın kullanılan donanım, başa takılan elektroensefalogramdır (EEG). İlk olarak 1912'de geliştirilen EEG'ler, beynin korteksindeki büyük nöron grupları tarafından üretilen elektriksel aktiviteyi kaydetmek için daha yakın zamanda gelişmiş bilgisayar işleme ile birleştirildi. Sinirbilimciler arasında frontal korteksteki aktivitenin görev zorluğu ve zihinsel iş yükü ile ilişkili olduğu konusunda genel bir fikir birliği var. Hem ön hem de merkezi kortekslerdeki aktivite, yorgunluk ile bağlantılıyken, korteksin arka bölgelerinin görsel-uzaysal dikkat ile ilişkili olduğu konusunda genel bir fikir birliği mevcut. Farklı beyin bölgelerindeki aktiviteler arasındaki bağlantı, aynı zamanda göreve katılım ve dikkat ile de ilişkili. Bu beyin bölgelerini tarayarak ve okumaları bir algoritma aracılığıyla işleyerek, EEG'ler, kayda değer bir başarı ile pasif olarak dikkati izlemek için kullanıldı. Örneğin, yakın tarihli bir çalışmada, katılımı ve zihinsel yorgunluğu pasif olarak izlemek için bir sistem geliştirildi. Sistem hem bir uçuş simülatöründe hem de hafif bir uçağın gerçek bir uçuşu sırasında test edildi ve angajman seviyelerindeki ve yorgunluktaki değişiklikleri %87 doğrulukla tespit edebildi.

Dikkatin izlenmesi

EEG'lerin günlük kullanım için güvenli olduğu ve nispeten ucuz olduğu düşünüldüğünde, hukuk firmalarında ve diğer ortamlarda nispeten kolay bir şekilde kullanılabilirler. Son uygulamalar arasında, hiperaktivite ve dikkat eksikliği yaşayan çocukların ne zaman dikkat ettiğini izlemek için bir araç olarak pazarlanan Unicorn sistemi yer alırken, BrainCo, nöral teknolojisini beyin jimnastiği için bir sistem olarak tanıtarak kullanıcıların odak düzeylerini artırmalarına yardımcı oluyor. Nöral dikkat izlemeden elde edilecek önemli faydalar var. Bunlardan en önemlisi potansiyel sağlık ve güvenlik faydalarıdır. Örneğin, hiperaktivite ve dikkat bozukluğu olan kişilere yardımcı olmak için dikkat izleme öneriliyor. Dikkat izleme sistemleri, nakliye sırasında kazaların önlenmesine de yardımcı olabilir. Örneğin, sürücülerin dikkat seviyelerini izleyebilir, gerektiğinde onları mola vermeye teşvik edebilir veya dikkat seviyeleri kritik bir eşiğin altına düştüğünde bir aracı durmaya zorlayabilirler. Optimum performans için yüksek düzeyde dikkatin gerekli olduğu alanlarda başka faydalar da mevcut. Örneğin, oyunlarda, sporda veya orduda insanlar en iyi performansı çok dikkatli olduklarında gösterir. Gerçekten de, bazı ticari sinir teknolojileri, oyun pazarında zaten pazarlanmakta ve askeri uygulamalar için dikkat monitörleri geliştirmeye önemli ölçüde ilgi var. Aynı şey şimdi hukuk sektörü için de söylenebilir.

Bilişsel gözetim

Bununla birlikte, dikkat izleme için nöral teknolojinin kullanılmasının potansiyel dezavantajları da var. The Law Society raporunun vurguladığı gibi, dikkat ekonomisi son yıllarda hızla büyüdü ve nöral teknoloji bu ekonominin emek tarafını önemli ölçüde değiştirebilir. Pandemi sırasında birçok endüstrinin uzaktan çalışma izleme araçlarını dağıtma konusundaki son çabaları göz önüne alındığında yöneticilerin bu gözetimi bir adım daha ileri götürmek istediklerini hayal etmek kolay. Gelecekte işverenler, çalışanlarından ya yüksek düzeyde ilgiyi ödüllendiren ya da dikkatteki düşüşleri cezalandıran dikkati izleyen kafa bantları takmalarını isteyebilirler. Buna ek olarak, çalışanların ikramiye kazanmak veya işten çıkarılmaktan kaçınmak için dikkat seviyelerini artırmak adına performans artırıcı ilaçlara yöneldiğini de hayal edebilirsiniz. Gerçekten de, avukatlar da dahil olmak üzere bazı kişilerin, bilişsel gözetim olmadan bile, çalışmak veya işte ilerlemek için Adderall gibi ilaçlar aldığına dair raporlar var.

Kamu algıları

Zihinsel süreçlerimizin bir bölümünü izlemek için nöral teknolojinin kullanılması, zihinsel mahremiyetimizi ne kadar teslim etmeye istekli olduğumuza dair derin soruları gündeme getiriyor. Pek çok yeni teknolojide olduğu gibi, tahammül etmek istediğimiz şey bağlamanın düzeyine bağlı olabilir. Pek çok insanın sağlıklarını iyileştirmek, eğitimlerine yardımcı olmak ve hatta trafik güvenliğini artırmak için gönüllü olarak bir dikkat izleme sistemini kullanmaktan mutlu olacağını varsaymak belki de mantıklıdır. Ancak çok az insan, yalnızca artan işyeri üretkenliği adına dikkat gözetimine tolerans göstermeye istekli olabilir. Aslında, sinir teknolojileri, nispeten sınırlı ortamlarda tanıtılsa bile, her zaman iyi karşılanmıyor. Örneğin, BrainCo, ebeveynlerin gizlilik endişelerini dile getirmesinin ardından Çin'deki bir okulda dikkat izleme sisteminin denemelerini durdurmak zorunda kaldı. Sonuç olarak, nöral teknolojinin hem etik hem de yasal gözetimi olmalıdır ve The Law Society raporu bunun geliştirilmesi için çok güçlü bir kanıt sunmaktadır. Modern sinir teknolojisinin yeteneklerinin genel olarak halk tarafından iyi anlaşıldığından emin olmak da oldukça önemlidir. Son olarak, Amerikalı basketbol koçu John Wooden'ın “Aktiviteyi asla başarı ile karıştırmayın” sözlerini dikkate almakta fayda var. Nöral teknoloji tek başına ne kadar dikkat edildiğini ölçebilir, ancak bu dikkatin herhangi bir anda değerli olup olmadığını veya gerekli olup olmadığını tam olarak ölçemez.

Yorumlar (0)