Airbus tam otomatik kalkışı başardı

Avrupa havacılık devi Airbus, Fransa'da gerçekleştirdiği test uçuşunda ilk defa tam otomatik görüş tabanlı kalkışı başarı ile tamamladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.01.2020, 17:23
Airbus tam otomatik kalkışı başardı

Airbus tarihe geçen test uçuşunun başarıyla gerçekleştirildiğini açıkladı. İki pilot ve üç mühendisin görevli olduğu A350-1000 ile yapılan test uçuşlarında 4 buçuk saatte 8 otomatik kalkış yapıldı. Yapılan açıklamada test uçuşlarının 18 Aralık 2019 tarihinde Toulouse-Blagnac havalimanında gerçekleştiği ifade edildi. Yapılan test uçuşlarında görüş mesafesi azaldığında iniş ve kalkışlar için devreye alınan Aletli İniş Sistemi (ILS) kullanılmadı.

Test uçuşları esnasında pilotlar yalnızca gaz konusuna odaklandı. Diğer tüm işlemler görüntü tanıma sistemine bağlı olarak otomatik şekilde yapıldı.

Önemli bir adım atıldı

Uçağın ön kısmında yer alan kameralar ile rüzgâr hızını, sürtüşmeleri ve yerdeki engelleri görerek analiz eden bir algoritma programı kullanıldı.

Otomatik uçuş Otomatik kalkış, Airbus'ın Otonom Taksi, Kalkış ve İniş (ATTOL-Autonomous Taxi, Take-Off & Landing ) projesinin önemli bir kısmını oluşturuyor. 2018'de düğmeye basılan proje, uçakların tamamen otomatiğe bağlanmasını amaçlıyor.

Airbus 2020 yılının ortalarında iniş ve park ile ilgili de bazı test uçuşları yapmayı hedefliyor.

Yorumlar (0)