Airbus hacklendi! Askerî uçaklar tehlikede...

Fransız-Alman ortaklığıyla 1970 yılında kurulan ve şu anda Almanya, Fransa, İspanya, Birleşik Krallık ve Hollanda ortaklığında yönetilen, Fransa merkezli dev havacılık şirketi Airbus SAS hacklendi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.09.2019, 13:46 29.09.2019, 14:06
Airbus hacklendi! Askerî uçaklar tehlikede...

Airbus’ın tedarikçilerinin sağladığı VPN servisleri üzerinden siber saldırı gerçekleştiren hackerlar, firmanın çok gizli verilerini çaldılar. Şirketin, uçaklarının teknik verileri ve tüm karar alma mekanizmalarının dökümü olan ve gizli kalması gereken verilerin hassasiyeti şirkete milyarlarca dolar zarar ettirebilir.

Askerî uçakların teknik verileri ele geçirildi mi?

Son 12 ayda 4 kez siber saldırıya uğrayan avrupalı havacılık şirketi Airbus, sadece ticari uçak üretmiyor, askerî uçak da üretiyor.  A400M, A330 MRTT, Eurofighter, C295 gibi NATO ülkelerinde görev yapan askerî uçaklar ve bununla birlikte İHA da üreten firmanın savunma sanayi verilerinin ele geçirilmesi strateji krizine neden olabilir.

Teknik Dökümanlar da çalındı

Airbus uçaklarının teknik dökümanlarının çalındı. Hackerların yaptığı veri çekimleri arasında en çok A400M askeri kargo uçağının teknik bilgileri yer alıyor.

Rolls-Royce verileri çalındı

Hackerların saldırıları arasında uçak motoru devi Rolls-Royce da vardı. Uçak firmalarına motor üreten firmanın da mevcut teknik bilgileri çalındı.

Siyasi krize ve strateji açıklarına neden olabilir

Airbus’a yapılan siber saldırıları gerçekleştirilen hackerların konumu veya kim olduğu bulunamadı ve kimse de üstlenmedi. Ancak bu tür bilgiler, özellikle savunma sanayi de kullanılan uçakların teknik bilgilerinin çalınması büyük tehlike yaratabilir. Sadece Airbus’ın edeceği milyarlarca dolar zarar değil, aynı zamanda siyasi krize ve strateji açıklarına da neden olabilir. Bu durum NATO ülkelerin temkinli yaklaştığı karşı zafiyet oluşturmuş olma ihtimali çok yüksek.

Yorumlar (0)