AB’de tek tip şarj aleti dönemi! Yasa kabul edildi

2024 senesinin sonuna kadar Avrupa Parlamentosu üye ülkelerinde satışı yapılan elektronik aletlerde USB-C şarj girişi bulunmasının mecburi tutulmasını sağlayacak yasal düzenlemeyi kabul etti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.10.2022, 14:08 06.10.2022, 09:06
AB’de tek tip şarj aleti dönemi! Yasa kabul edildi

Fransa'nın Strazburg kentinde düzenlenen Avrupa Parlamentosu Genel Kurul görüşmelerinde, çeşitli elektronik aygıtların Lightning, Micro USB ve USB-C gibi birbirinden farklı şarj girişlerini belirli bir standart içerisine sokmayı ve elektronik atıklarını düşürmeyi planlayan yasa tasarısını görüştü. Akıllı telefonların tek tip şarj sistemini getirecek olan düzenleme AP milletvekilleri tarafından 602 “evet”, 13 “hayır” oyuyla kabul etti.

Tek tip şarj aletleri geliyor

Düzenlemeye göre, yeni standart girişler USB-C taşınabilir elektronik cihazlarda yerini bulacak.

2024 senesinin sonuna gelene kadar tüm yeni klavye, hoparlör, taşınabilir video oyun konsolu, dijital kamera kulaklık, tablet ve akıllı telefon gibi aygıtlarda USB-C şarj girişi bulunacak.

Birden farklı cihazda kullanılacak

Bu şekilde sadece bir şarj cihazı üzerinden farklı elektronik cihazlar güç kaynağına ulaşabilecek. Kullanıcıların, birbirinden farklı cihazları için şarj aleti ve kablo satın almak durumunda kalmayacak.

Dizüstü bilgisayarlar için tarih 2026

Yasa, 2026 senesinin ilkbahar döneminde dizüstü bilgisayarları da içerisine alacak şekilde genişletilecek. Söz konusu düzenleme kapsamında elektronik atıkların miktarında da düşüş görülmesi hedefleniyor.

Edinilen bilgilere göre düzenleme, AB Konseyince resmen kabul edildikten sonra AB Resmi Gazetesi'nde açıklanarak yürürlüğe sokulacak.

Yorumlar (0)