ABD’de teknoloji devi Apple’a yeni bir soruşturma açıldı

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden olan Apple, Amerika Birleşik Devletleri’nde yeni bir soruşturmaya dahil edildi. Şirket ürünlerinde kullanılan işletim sisteminin bir özelliği olan App Store dışında başka kaynaklardan uygulama indirmeye izin vermemesi sebebiyle rekabeti önleyip kullanıcıları kısıtladığı öne sürülerek mobil uygulama ekosistemlerine karşı başlatılan bir soruşturmaya dahil edildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 30.04.2022, 10:15
ABD’de teknoloji devi Apple’a yeni bir soruşturma açıldı

Dünyanın en büyük şirketleri arasında bulunan Apple kullandığı cihazlarına kendi işletim sistemini de dahil ettiği için dünya çağında oldukça yüksek satış rakamlarına ulaşıyor. Ancak şirket uzun zamandır telefonlarda kullandığı işletim sistemindeki bazı özellikler nedeniyle soruşturmalara maruz kalıyor. İşletim sisteminde güvenlik ön planda olduğu için şirketin uygulama mağazası olan App Store dışında kullanıcılar başka kaynaklardan uygulama yükleyemiyor. Bu durum hem kullanıcıları hem de hükümetleri rahatsız ediyor. Çıkan haberlere göre Avrupa Birliği’nin yanı sıra bu durumdan Amerika Birleşik Devletleri de rahatsız.

Rekabete ilişkin yeni bir soruşturma açıldı

Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı adına Ulusal Telekomünikasyon ve Bilgi İdaresi (NTIA), mobil uygulamalardaki rekabete ilişkin yeni bir soruşturma açıldığı duyuruldu. Soruşturma ile beraber devlet, Apple gibi teknoloji devlerine dava açarak mobil uygulama ekosisteminde bulunan rekabeti önlemeye yönelik adımlar atmak istiyor. Böylelikle kullanıcıların mağduriyeti de önlenmiş olacak.

Küçük işletmelerin para kazanmasını engelleyebiliyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde var olan bilgi teknolojileri sektörü diğer ülkelere kıyasla oldukça gelişmiş durumda. Pazarda birçok teknoloji devinin yanı sıra pek çok da küçük işletmeler bulunuyor. Apple gibi teknoloji devleri kendi ekosistemlerinin bozulmaması için gerekli önlemleri alıyorlar ve bu önlemler de daha küçük işletmelerin para kazanmasını engelleyebiliyor. Bu durum ayrıca kullanıcıların kısıtlanması ve verimliliğinin azalması anlamına da geliyor.

Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık da rahatsızlıklarını dile getirmişti

Ortaya çıkan bilgilere göre soruşturmada ele alınan teknoloji devleri arasında Apple da yer alıyor. Özellikle iOS işletim sistemi nedeniyle kullanıcılar isteseler de Apple mağazaları dışında bir yerden uygulama indirip kullanamıyorlar. Bu durum kullanıcıların özgürlüğünü ciddi anlamda kısıtlıyor. Soruşturma neticesinde uygulamalarda herhangi bir değişikliğin olup olmayacağı henüz bilinmiyor. Ancak son zamanlarda Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği de dahil olmak üzere birçok hükümet Apple’ın bu tarz uygulamalarına karşı rahatsızlıklarını dile getiriyorlar.

Yorumlar (0)