ABD, Rusya’nın uzayda “uydusavar füze” denediğini duyurdu 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, Rusya’nın yine kendi uydusuna karşı “uydusavar füzesi” test ettiğini ve bunun uzayı tehlikeye attığını belirtti.  

BİLİM-TEKNOLOJİ 16.11.2021, 09:28
ABD, Rusya’nın uzayda “uydusavar füze” denediğini duyurdu 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, erken saatlerde bir basın açıklamasında bulundu. Rusya'nın dış uzayı tehlikeye atan ve uzayda enkaz oluşturan bir test gerçekleştirdiğini aktaran Price, ülkenin, kendi uydularından birine karşı uydusavar füzenin test edildiğini açıkladı. “Rusya, kendi uydularından birine karşı gerçekleştirdiği bu test ile 1500’den fazla izlenebilir yörünge enkazı ve daha küçük olan yüz binlerce parça yörünge enkazı üretti.” 



“Rusya’nın enkazı tüm ülkeleri tehdit ediyor” 

Rusya’nın gerçekleştirdiği bu testin hem tehlikeli hem de sorumsuzca olduğunu ifade eden Sözcü Price, uzaydaki enkazın tüm ülkeleri tehdit ettiğini ve özellikle de Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) için büyük tehlike yarattığını kaydetti.  

Price: “Bu test ile ISS’deki kozmonot ve astronotların yanı sıra uzay uçuşu faaliyetlerinin tümü için riskler büyük ölçüde arttı ve artmaya da devam edecek. Rusya’nın bu davranışı hem uzay yaşantısını hem de insanları uzun vadede tehlikeye atıyor ve uzayın sürdürülebilirliğini de zedeliyor. Rusya'nın, uzayın silahlandırılmasına karşı çıkma iddialarının samimiyetsiz ve ikiyüzlü olduğunu bu uygulamadan anlayabiliriz.” 

Yorumlar (0)