ABD hükümetinden baskı: Elon Musk 10. Twitter ifşasını paylaştı

Elon Musk’ın, Twitter dosyalarını yayınlamaya devam ediyor. 10. ifşasını paylaşan Musk, eski Twitter’ın idaresinin, ABD yönetimi söylemlerine ters ifadeleri sansürleyerek, hükümetle benzer düşüncede bulunmayan uzman ve doktorları itibarsızlaştırarak koronavirüs salgınına dair tartışmalara müdahale ettiği belirlendi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.12.2022, 09:32 27.12.2022, 17:51
ABD hükümetinden baskı: Elon Musk 10. Twitter ifşasını paylaştı

Musk, 3 haftadır eski Twitter idaresinin yaptığı işlemleri "Twitter Dosyaları" ismiyle kamuoyu ile paylaşıyor. Twitter’ın eski yönetiminin koronavirüs salgını ile ilgili iç yazışmalarını ifşa eden Musk, dosyaları bir haber sitesinin muhabiri David Zweig aracılığıyla yayınladı.

ABD yönetiminden Twitter’a baskı

Trump idaresinin pandeminin başlangıcında vatandaşları endişeye sokacak içerikler hususunda kaygılar taşıdığını ve firmaya bu konu ile ilgili baskıda bulunduğunu aktaran Zweig, Başkan Joe Biden idaresinin ise Amerikan vatandaşlarına koronavirüs salgını hakkında verdiği mesajın, “Koronavirüsten korkun. Güvende olmak istiyorsanız bizim dediklerimizi yapın” dediği ve sosyal medya platformunu da bu şekilde baskıladığını ifade etti.

David Zweig, Biden idaresinin Twitter ile gerçekleştirdiği ilk görüşme konusunun koronavirüs olduğunu ifade etti. Öte yandan yönetim, aşı karşıtı kullanıcılara müdahalede bulunulması gerektiğini belirtti.

E-postalar gönderildi

Aşı karşıtlığı ile tanınan ve eski New York Times muhabirlerinden olan Twitter fenomeni Alex Berenson’un kullanıcı isminin askıya alınmasının da söz konusu olaylar sırasında olduğunu aktaran Zweig, Biden’ın Twitter’daki koronavirüs salgınına dair paylaşımların insanları öldürdüğü ifadesinin sonrasında Berenson’un hesabının dondurulduğunu yazdı.

Biden idaresinin Twitter yetkilileri ile iletişime geçerek Berenson’un hesabını askıya almasını istediği, sosyal medya platformunun 2022 Aralık ayında ABD Kamu Politikası Direktörü Lauren Culbertson tarafından Beyaz Saray ile gerçekleştirilen görüşmelerin özetine dair personellere gönderdiği e-posta da yer aldı.

Culbertson'un, söz konusu e-postada Amerikan hükümetinin sosyal medya platformunda birçok hesabı askıya almaması hususunda "kızgın” olduğunu, Twitter'ın normalden daha fazla çaba göstermesini talep ettiklerini yazdığı görüldü.

Uzman ve doktorlar hedef alındı

Öte yandan, Zweig, sosyal medya uygulamasının, sadece Berenson gibi gazetecilerin düşüncelerini değil, ABD yönetiminin resmi görüşlerine karşı çıkan bakış açılarını dile getiren ve hatta akredite akademik dergilerden toplanan verilere atıfta bulunan birden fazla halk sağlığı ve tıp uzmanının da bu konularda hedef haline geldiğini vurguladı.

Twitter’ın resmi ifadelerle çelişen birden fazla uzman ve doktor ifadelerine de platform üzerinden çeşitli müdahaleler edildiğini dile getiren Zweig, Harvard Tıp Fakültesi'nde Epidemiyolog Dr. Martin Kulldorff’un “Birçok kişinin aşı olmasını talep etmekte kimsenin aşı yaptırmasına gerek yok diye bir cümle kullanmakta hatalı bir ifadedir" paylaşımının platformda tartışıldığını ifade etti.

Zweig, Kulldorff’un yazdıklarına müdahale edileceğini, bunun nedeni olarak firmanın koronavirüs düşüncesine karşı olduğunu ifade eden bir yazışmayı da yayınladı.

Bu yazışmanın ardından Kulldorff’un paylaşımına “Yanıltıcı” etiketinin atıldığını aktaran Zweig, iç yazışmalarda bu duruma benzer çok fazla müdahale ile karşılaştığını kaydetti.

Yorumlar (0)