ABD anti-drone lazer sistemi geliştirdi

ABD Donanması'ndan yapılan açıklamaya göre gemilere yerleştirilen sistemlerle insansız hava araçlarıyla mücadele edilebilecek. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.03.2020, 10:18
ABD anti-drone lazer sistemi geliştirdi

ABD Donanması, Optik Köreltici Yasaklayıcı (ODIN) adını verdiği lazer silahın savaş gemilerinin birine montajının tamamlandığını açıkladı. Söz konusu lazer sistemiyle beraber dronelar başta olmak üzere tüm insansız hava araçlarının (İHA) sensörleri kör edilerek üzerinde bulunulan gemi hedef alınamayacak hâle geliyor.

ODIN adı verilen lazer silahı aslında ABD donanmasında kullanılan ilk lazer silahı değil. 2014 yılında USS Ponce adı verilen gemiye kurulan Lazer Silah Sistemi (LaWS) uygulaması bu alanda ilk olma özelliği taşıyor. ABD Donanması tarafından yapılan açıklamada, ODIN'in daha üst düzey bir sistem olduğu belirtilirken ODIN sisteminin geliştirilmesinin bir önceki silah ve ekiple mümkün olduğunun altı çiziliyor.

ODIN diğer lazer silahlardan farklı olarak hedefi parçalarına ayırmak ya da yok etmek değil, yoğun bir ışık sağlayarak hedefin sensörlerini kör etmeye odaklanıyor ve bu yönüyle "köreltici" olarak tanımlanıyor. Bu tarz lazerleri insanlara ve de pilotlara yöneltmek yasak olsa da; söz konusu silah ile dronelar, İHA ve SİHA'ların optik sensörlerine zarar verilerek kullanılamaz hale getirilebilir.

ABD Donanması'ndan yapılan açıklamaya göre ODIN sadece 2,5 yılda geliştirilen ve uygulamaya konulan bir sistem. ABD, gelecek 2 yıl içerisinde ordusundaki tüm filolara sistemi kurmayı ve giderek güçlenen İHA ve SİHA'lara karşı büyük bir adım atmayı hedefliyor.

Yorumlar (0)