AB'den yapay zeka önlemi! Şirketlere yeni sorumluluklar geliyor

Yapay zeka üzerinden cihaz imalatı yapan şirketlere yeni sorumluluklar veren Avrupa Birliği'nde (AB), getirdiği düzenlemeler ile gündeme geldi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 30.09.2022, 10:50 01.10.2022, 08:49
AB'den yapay zeka önlemi! Şirketlere yeni sorumluluklar geliyor

Son senelerde üzerinde fazlasıyla konuşulan hususlardan bir tanesi olan yapay zeka, mevcut durumda sadece bilim ile sınırlı kalmıyor. Günlük yaşantımızın içerisinde ve hayatın her noktasında olan söz konusu gelişme hayatımızın bir parçası haline geldi. Dünya genelinde bütün büyük ölçekli firmaların kullandığı yapay zeka teknolojisi, teknolojik üretim, uygulama ve ilerleme gibi sektörlerde karşımıza geliyor.

Üreticilere yeni sorumluluklar geliyor

AB Komisyonu, akıllı ev aletleri, insansız hava aracı ve yapay zekâ gibi çağımızda teknolojik ürün imalatçılarına yeni sorumluluklar sağlayacak yönetmelik tekliflerini duyurdu.

Edinilen bilgilere göre imalat sağlayan kişiler, güvenli bulunmayan ürünlerinin sebep olduğu zararları ve hasarları tazmin etmek mecburiyetinde olacak. Akıllı ev sistemleri, dronlar ve robot üreten firmalar da bu kapsam içerisine alınacak.

Zarar görenler için tazminat imkanı sağlanacak

Güvenli bulunmayan ve ithal edilen ürünler sebebiyle zarar gören tüketiciler, üreticinin AB’de bulunan temsilciliğinden veya ithalatçı firmadan tazminat isteminde bulunabilecek.

Yapay zekâ gibi birçok kişiye karmaşık gelen hususlarda yaşanan hukuki işlemlerde mağdurlara getirilen ispat mecburiyeti bu sayede hafifletilecek.

Bu şekilde yapay zekâ üzerinden üretilen robot, drone veya otomatik işe alma prosedürleri gibi yazılımlar sebebiyle zarar görülmesi durumunda tazminat davasında bulunulması daha basit bir hale gelecek.

Düzenleme tekliflerinin sisteme sokulması adına Avrupa Parlamentosu (AP) ve mensubu ülkelerin de onayının alınması gerekiyor.

Yorumlar (0)