AB, Apple'ı dinlemedi: Elektronik cihazlarda tek tip şarj dönemi başlıyor!

Avrupa Birliği, farklı telefon şarj cihazlarının bolluğuna son vermek için tek tip şarj cihazı yasasına onay verdi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.06.2022, 16:41
AB, Apple'ı dinlemedi: Elektronik cihazlarda tek tip şarj dönemi başlıyor!

Avrupa Komisyonu, bütün mobil cihazlarda kullanılacak olan evrensel bir şarj cihazının, müşterilere kolaylık sağlayacağını ve elektronik atığı azaltacağını düşünüyor.

Tek tip şarj girişi onaylandı

Avrupa Komisyonu, her yıl farklı şarj cihazlarında bulunan parçaların AB genelinde 12 bin ton atığa yol açtığına vurgu yapıyor.

Avrupa Birliği (AB), son 10 senedir üzerinde çalıştığı 'telefonlarda tek tip şarj girişi önerisi için artık son safhaya geldi.

Avrupa Parlamentosu tarafından geçtiğimiz ay kabul edilen USB-C'yi zorunlu hale getirecek yeni yasa, resmi olarak onaylandı.

Avrupa Parlamentosu, 27 AB ülkesi ve AP’nin 2024 sonbaharından sonra akıllı telefonlar, konsollar, dijital kameralar ve tabletler için evrensel bir şarj cihazını kabul ettiğini ve daha sonra dizüstü bilgisayarlar için 2’nci bir safhaya geçileceğini açıkladı.

Yeni karar ile beraber, AB ülkelerinde küçük ve orta ölçekli bütün elektronik cihazlarda USB-C bağlantısı bulunması zorunlu hale getirilecek.

En fazla Apple etkilenecek

Şu anda piyasaya sunulan android cihazların büyük bir bölümü USB Type-C bağlantısı kullandığı için tek tip şarj aleti kullanmak, android telefonları pek de etkilemeyecek. 

Fakat Apple, piyasaya sunduğu iPhone modellerinde Lightning adını verdiği bir şarj girişi kullanıyor. 

Apple, söz konusu düzenlemenin yeniliği teşvik etmek yerine donduracağını, milyonlarca cihazı geçersiz kılacağını ve benzeri yaşanmamış bir elektronik atık hacmi yaratacağını iddia ederek değişikliği önlemek istemişti.

Yorumlar (0)