86 yıl önce nesli tükenmişti! Bilim insanlarından milyon dolarlık çalışma

86 yıl önce nesli tükenen Tazmanya Kaplanı’nı yeniden hayata döndürmek için çalışmalara başlayan bilim insanları, gen düzenleme teknolojisiyle bunu başarmak istiyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.08.2022, 15:40 18.08.2022, 11:51
86 yıl önce nesli tükenmişti! Bilim insanlarından milyon dolarlık çalışma

Gen düzenleme teknolojisi; DNA’nın canlı bir organizmanın genomuna eklendiği, modifiye edildiği, silindiği ya da yer değiştirdiği genetik mühendislik olarak tanımlanıyor. Bu teknoloji ile Tazmanya Kaplanı’nı yeniden hayata döndürmek için kolları sıvayan bilim insanları, bu proje için 10 senelik bir zaman dilimine ihtiyaç duyulduğunu belirttiler. 

Çalışmalar 10 sene boyunca devam edebilir

Milyonlarca dolara mal olması beklenen çalışma, bilim dünyası tarafından da dikkatle takip ediliyor. ABD’li ve Avustralya bilim insanları tarafından başlatılan çalışma kapsamında soyu tükenen Tazmanya Kaplanı’nın gen düzenleme teknolojisi ile 10 sene içinde yeniden hayata döndürülmesi hedefleniyor. Bilim insanları, Tazmanya Kaplanı ile benzer DNA’lara sahip olan bir hayvan türünden kök hücre alarak, gen düzenleme çalışmalarını gerçekleştirecek. 

Son Tazmanya Kaplanı bir hayvanat bahçesinde ölmüştü

Avustralya’da yaygın olarak görülen Tazmanya Kaplanı’nın sayısı, adadaki insan nüfusunun artmasıyla birlikte azalmaya başlamıştı. Son Tazmanya Kaplanı ise bundan yaklaşık 86 sene önce bir hayvanat bahçesinde yaşamını yitirdi. Böylelikle bu canlının nesli de tükenmiş oldu. Bilim insanları eğer çalışmalarında başarılı olursa, tarihte ilk defa nesli tükenen bir canlı yeniden hayata döndürülmüş olacak. Bu çalışmaları gerçekçi bulmayan bazı uzmanlar ise böyle bir durumun mümkün olmadığını belirtiyorlar. 

Yorumlar (0)