700 yıl önce yaşayan bir kadın ile adam canlandırıldı: Orta Çağ'daki hayatı anlatacaklar

İskoçya'daki bilim insanları, 700 yıl önce yaşayan güzel bir kadın ile bir din insanını dijital bir biçimde canlandırdı. Araştırmacılar, kafataslarını tarayarak 3 boyutlu bir biçimde yeniden yapılandırdı ve ses ekledi. Uzmanlar, geçmişteki insanlarla ile konuşabilmenin Orta Çağ'daki insan yaşamı ile ilgili daha fazla bilgi sağlayacağını umuyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.10.2022, 16:05 01.10.2022, 16:05
700 yıl önce yaşayan bir kadın ile adam canlandırıldı: Orta Çağ'daki hayatı anlatacaklar

Bilim insanları, İskoçya’daki bir kitap festivalinde katılımcılara Ortaçağ ile ilgili konuşma yapacak olan  14. yüzyıldan kalma "güzel" bir kadının ve yarık damaklı bir din adamını 3 boyutlu bir şekilde canlandırdı.

İnsanlara hikâyesini anlatacak

20'li yaşlarında hayatını kaybeden ve deniz kabuklarından bir yatağa yerleştirilen kimliği belirsiz kadın, 1950'li yıllarda Dumfries ve Galloway'de bulunan Whithorn Priory sahasındaki inşaat çalışmaları esnasında bulundu.

Bradford Üniversitesi'nden araştırmacılar, bilgisayar teknolojisini ve yüz rekonstrüksiyonu kullanarak,  Wigtown Kitap Festivali'nde bir etkinlikte hikayesini insanlara anlatacak olan kadının gerçekçi bir animasyonunu hazırladı.

Çalışma nasıl yapıldı?

İskoçya Ulusal Müzeleri, Dr. Adrian Evans’ın yönettiği çalışma kapsamında, 3D tarama için üç Orta Çağ insanının kafataslarını ödünç verdi. Ardından dijital olarak yeniden yapılandırıldılar ve hayata geçirmek için ses kayıtları ilave edildi.

Antropolog ve adli tıp uzmanı Dr. Christopher Rynn, şu ana kadar kadının kafatasının gördüğü en simetrik baş yapısına sahip olduğunu ve bu sebeple zamanında çok güzel bir yüze sahip olduğunu tahmin ettiklerini aktardı. Bununla beraber Rynn, kadının 1200'lü senelerde taş bir tabut içinde Whithorn piskoposu olan Piskopos Walter'ın mezarının yakınına gömüldüğünün söyledi. Bilim insanı söz konusu durumun, kadının yüksek bir statüye sahip olduğunu işaret ettiğini söyledi. 

Öte yandan yarık damaklı bir adamın üçüncü iskeleti ise çevredeki bir tabutta bulundu.

Konuyla ilgili yorum yapan uzman Julia Muir Watt, “Yüzyıllar öncesinden 3 kişiyle konuşabilme fırsatı, atalarımızı ve tarihimizi anlamamıza destek olacak olağanüstü bir yol. Orta Çağ’daki insanların kim oldukları, inançları ve günlük yaşamlarıyla böylelikle mükemmel bir biçimde ilişki kurabiliriz” sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)