700 kentrilyon dolarlık uzay altını!

 Uzay madenciliği alanında ilk somut adımını atmaya hazırlanan NASA, 2022'de altın ve değerli metal olduğu düşünülen "Psyche 16" isimli asteroide insansız roket göndermeyi amaçlıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.01.2020, 09:19 23.01.2020, 09:24
700 kentrilyon dolarlık uzay altını!

NASA'nın "Psyche: Metal dünyasına yolculuk" isimli misyonu için sondaj çalışmalarının başlayacağı söylenirken, asteroitteki altın ve değerli metallerin değerinin 700 kentrilyon doları bulduğu düşünülüyor. Eğer buradaki kaynaklar insanlara eşit olarak dağıtılırsa, dünya üzerindeki her bir insanın elde edeceği gelir 93 trilyon dolar olacak. Fakat ekonomi uzmanları ise dünyaya getirilecek olan altının piyasa değerinin olmayacağını düşünüyor.

Ay tabakasından oksijen üretilecek
Avrupa Uzay Araştırma ve Teknoloji Merkezi’nde çalışan bilim insanları yeni bir sistem üzerinde çalışıyor. Bu yeni sistem, Ay tozunun simüle edilen örneklerinden solunabilecek kalitede oksijen çıkarabilmeyi amaçlıyor. Glasgow Üniversitesi araştırmacılarından Beth Lomax, Ay'da bulunan regoliti ( Ay üzerinde bulunan toz ve taştan oluşan bir tabaka) taklit etmeye çalışarak, tüketilebilir oksijen üretmeyi denediklerini belirtti. Lomax, “Bu oksijen hem nefes almak hem de roket yakıtı üretiminde gelecekteki Ay yerleşimcileri için son derece faydalı olacak” ifadelerini kullandı.

"Mars'a adını gönder"
NASA, Mars'a göndereceği aracın adını seçebilmek için oylama başlattı. ABD'de yapılan bir yarışma sonucu finale kalan 9 isim NASA'nın web sitesinde oylamaya açıldı. Oylamanın sonucunda Mars'a gidecek aracın adı kesinleşmiş olacak.

Dünyanın her yerinden 10 milyon 900 bin kişinin çeşitli isimler önermesiyle "Mars'a adını gönder" kampanyası geçtiğimiz yıl başlamıştı. Oylama 26 Ocak'ta sona erecek.
 

Yorumlar (0)