7 milyar yıl öteden mesaj var!

Bilim insanları tarafından Dünya'dan 16.6 milyar ışık yılı uzaklıkta iki dev kara deliğin çarpışması sonucunda çıkan sesin 7 milyar yılın ardından Dünya'ya yeni ulaştığı açıklandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 04.09.2020, 22:25
7 milyar yıl öteden mesaj var!

Bütün maddeleri (ışığı da dahil) kendisine çekebilecek kadar güçlü bir çekim alanı bulunan ve kütleleri oldukça büyük olan kara deliklerin gizemi günümüzde hala tam olarak çözülemedi.

Gök bilimciler tarafından Dünya'ya 16.6 milyar ışık yılı uzaklıktan gelen ve Güneş'in sekiz katı büyüklüğünde bir enerjiye sahip kozmik sinyal tespit edildi. Söz konusu sinyaller, iki kara deliğin şiddetli çarpışması neticesinde çıkan seslerden meydana geliyor.

7 milyar yılın ardından ses Dünya'ya ulaştı

Araştırmacılar tarafından iki dev kara deliğin çarpışmasının ardından meydana gelen sinyalin Dünya'ya ulaşmak için yaklaşık olarak 7 milyar senedir yol aldığı ve geçtiğimiz mayıs ayında Amerika ve İtalya'da bulunan lazer dedektörlerinde bir sallantı meydana getirebilecek kadar güçlü olduğu ifade ediliyor.

Çarpışmadan Güneş'in 142 katı cisim ortaya çıktı

Bununla beraber çarpışmış olan kara deliklerin Güneş'in 142 katı büyüklüğünde tek bir cisim ürettiği de kaydedildi.

Bilgisayar algoritmaları tarafından yapılan hesaplamalar neticesinde söz konusu sinyallerin kaynağının bir tanesinin Güneş'in 66 katı, diğerinin ise 85 katı büyüklüğünde olan iki karadeliğin çarpışmasıyla meydana geldiği tespit edildi. Birleşmenin boyutu ise 150 milyar trilyon kilometreye eşdeğer.

Konuya dair açıklama yapan Fransa'da ilgili gözlemevinden Profesör Nelson Christensen şunları şöyledi:

Yorumlar (0)