7 kolu var, insan elinden daha esnek! 'da Vinci Xi' ameliyatlara başladı!

Amerika Birleşik Devletleri'nde üretilen 7 kolu bulunan cerrahi robot, Tayland'da bir hastanede kullanılmaya başladı. Dünyada 5 bin 270'in üstünde olan bu robot, ürolojik rahatsızlıklar başta olmak üzere kulak burun boğaz operasyonları ve prostat ve böbrek kanserinin tedavisinde kullanılıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.01.2021, 17:03 06.01.2021, 14:35
7 kolu var, insan elinden daha esnek! 'da Vinci Xi' ameliyatlara başladı!

Bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüsten dolayı robotlar artık pek çok alanda karşımıza çıkıyor.

Yapay zeka teknolojilerinin de yaygınlaşmasıyla beraber evlerimizin içine dek giren akıllı robotlar gündelik işlerimize yardımcı olmasıyla birlikte sağlık sektörü alanında da sıklıkla kullanılıyor.

Tayland'da bulunan bir hastanede doktorların kabiliyetlerini arttırıp ameliyat olanların ise hastanede kalma sürelerini azaltan, yüksek teknolojiye sahip bir cerrahi robotun kullanımına başlandı.

Ülkenin başkenti Bangkok'ta yer alan hastanede Amerika Birleşik Devletleri merkezli yapıma sahip 'da Vinci Xi' isminin verildiği cerrahi robot, ürolojik problemlerde kullanılmak amacıyla tasarlandı.

İçermiş olduğu üç boyutlu ve yüksek çözünürlükle beraber bölgenin son derece büyütülmüş görüntülerini oluşturan teknolojiyi kullanan cerrahlar, robotla birlikte geniş bir derinlik algısı ve net bir görüşe sahip oluyor.

İnsan elinden çok daha kıvrak bir yapıya sahip

da Vinci Xi ismindeki robotun sahip olduğu beceriler bununla da sınırlı değil. Robotik kolların hareket teknolojisi, sahip olduğu 7 kolla beraber cerrahların insan eliyle gerçekleştirebileceklerinden çok daha sabit ve esnek hareket edebilmesine olanak veriyor.

Tüm dünyada 5 bin 270'in üzerinde cerrahi robot bulunduğu ifade edilirken, Tayland'da bulunan 3 hastanede ise bunlardan 8 adet bulunuyor.

Fakat bu hastanedeki cerrahi robotik sisteminin denetlemesini yapan ekibin başında yer alan Tanet Thaidumrong, da Vinci Xi'nin ülkenin en gelişmiş teknolojisi olduğunu ifade ediyor.

Robota özel bir ameliyathane açıldı

Bir cerrahın bu robotla ameliyat yapabilmesi için 30 saatlik bir eğitimden geçmesi gerekli. Bundan dolayı robot için özel bir ameliyathane yapıldı.

Hastane tarafından, bu robotun şimdiye dek görevli olduğu operasyonların yüzde 85'lik kısmının kulak burun boğaz, yüzde 11'lik kısmının jinekoloji, yüzde 2'lik kısmının ise böbrek ve prostat kanserine ilişkin olduğu duyuruldu.

Da Vinci Robotu, 2016 yılında Türkiye'nin ilk tıp fakültesi Ankara Tıp'ta da kullanılmaya başlanmıştı.

Yorumlar (0)