52 ülkeden 107 bilim insanının raporu: Felakete adım adım yaklaşıyoruz!

52 ülkeden 107 bilim insanınca hazırlanan iklim raporunda eğer önlemler alınmazsa iklim krizinin 30 sene sonra dünyada 220 milyon insanı vurabileceğine dikkat çekildi. Hazırlanan raporda halihazırda insanlar tarafından yapılan tahribat gözler önüne serildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 02.12.2020, 17:44
52 ülkeden 107 bilim insanının raporu: Felakete adım adım yaklaşıyoruz!

52 ülkeden toplamda 107 bilim insanı tarafından hazırlanan raporda doğal varlıklar üzerinde insanların müdahalesinin çok tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkat çekildi. Her üç araziden bir tanesinin tahrip edildiğine vurgu yapılan raporda, "Eğer önlem alınmazsa iklim krizi 30 sene sonra 220 milyon insanı vuracak." ifadelerine yer verildi.

  • Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli Arazi Özel Raporu yayımlandı. 52 ülke içinden 107 bilim insanı tarafından rapor hazırlandı. Bu isimlerin arasında TEMA Vakfının Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş bulunuyor. 
  • Dünyada yaklaşık olarak insanlar tarafından ormanların yüzde 75-80'inin kullanıldığına dikkat çekilerek,bu alanlarda yüzde 25 oranında tahribat oluşturulduğu söylenerek şu ifadelere yer verildi:
  • İnsanlar tarafından ormanların yaklaşık olarak yüzde 80'lik kısmı, doğal otlak alanların ise yaklaşık olarak yüzde 90'lık kısmında tahribat oluşturulduğu kaydedildi.
  • Arazi tahribatı biyolojik çeşitliliğin yüzde 14'lük kısmının azalmasına sebep oluyor.
  • Arazilerin yaklaşık olarak yüzde 14'lük kısmını oluşturan tarım arazilerinde yaygın bir şekilde kullanılan toprak işleme erozyona sebep oluyor.
  • Gıdada meydana gelen talep yükselmesi sebebiyle 1961 senesinden bu zamana dek kimyasal gübre kullanımında 9 kat, su kullanımında ise 2 katlık bir artış görüldü.
  • Üretilmiş olan gıdaların yaklaşık olarak yüzde 30'luk kısmı israf ediliyor.
  • 2050 senesinde küresel ısınmanın 2 santigrat dereceye çıkması durumunda 220 milyon insan bundan olumsuz bir şekilde etkilenecek.
  • 21. yüzyılda sıcak hava dalgalarının yoğunluk, sıklık ve süresinin; kuraklıkların ise yoğunluğunun ve sıklığının özelikle Akdeniz bölgesinde ve Güney Afrika'da artacağı belirtiliyor.
  • Küresel ısınmanın gezegenimize verdiği etki daha şimdiden Güney Amerika, Afrika ve Güneydoğu Asya'da kolaylıkla görülebiliyor. Bu alanlardaki kuraklık, daha çok şiddetli su kıtlığı, bitki örtüsü tahribatı, daha çok erozyon, biyolojik çeşitlilik kaybı, orman yangını ve gıda arzının riske girmesi anlamını taşıyor.

"İklim değişikliğinden en çok etkilenecek olan bölge..."

Tema Vakfı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek yerler arasında Akdeniz bölgesinin de bulunduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"İklim değişikliğinden en çok etkilenecek yerler arasında Akdeniz bölgesi yer alıyor. Buradaki verimli tarım topraklarının korunması büyük önem taşıyor. Toprak dostu, devam ettirilebilir bir tarım uygulamasının yaygınlaştırılması, ormanların genişletilmesi, korunması ve meraların ıslahının önemini her daim vurguluyoruz. İhtiyacımız olandan daha fazla tüketmemeyi, gıdaları israf etmemeyi ve iklimin korunmasının bir hayli öneme sahip olduğunun bir kez daha altını çiziyoruz."

Yorumlar (0)