50 bin yıl sonra: Parlak yeşil kuyruklu yıldız Dünya’ya yaklaşıyor

50 bin yılın ardından ilk defa Dünya’ya yaklaşacak parlak yeşil bir kuyruklu yıldız, bir ay süresince izlenebilecek. Söz konusu yıldız 2 Şubat günü Dünya'ya en yakın bölgede yer alacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.01.2023, 09:15
50 bin yıl sonra: Parlak yeşil kuyruklu yıldız Dünya’ya yaklaşıyor

NASA uzmanları tarafından yapılan bilgilendirmelere göre, buzla kaplı parlak yeşil kuyruklu yıldızın Mart 2022 günü Jüpiter'in yörüngesi içerisinde görüldüğü belirtildi. Perşembe gününden başlayarak Kuzey Yarımküre'deki kişiler bir dürbün yoluyla küçük bir yeşil parıltı olarak yıldızı görülebilir. Bilim insanları ise C/2007 isminin verildiği yeşil kuyruklu yıldızının 2 Şubat günü Dünya'ya en yakın bölgede olacağını ifade etti.

En yakın geçişi gerçekleştirecek

NASA, bu dönemin ilk günlerinde blogunda konu ile ilgili şu ifadelerde bulunmuştu: "Kuyruklu yıldızlar birçok kişinin bildiği üzere tahmin edilemez, fakat bu, parlaklıktaki durumunu sürdürürse, karanlık gökyüzü içerisinde çıplak gözle belirlemesi kolay bir gök cismi konumunda olacak"

NASA'ya göre, C/2022 E3 (ZTF) şeklinde isimlendirilen buzlu gök cismi, 2 Şubat günü Dünya'ya en yakın geçişini gerçekleştirmeden önce 12 Ocak tarihinde güneşe en yakın geçişini gerçekleştirdi.

Uzmanlar olay ile ilgili, "kuyruklu yıldızın Güneş’in çevresinde dönüş gerçekleştirmesi 50 bin seneyi buluyor. Bu sebeple onu görme şansı ömür boyu sadece bir defa gelecek" dedi.

Yorumlar (0)