4 binden fazla hesap askıya alındı!

Twitter, 4 binden fazla hesabın askıya alındığını duyurdu. Hesabı askıya alınanlar arasında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın eski danışmanı Suud el Kahtani de var.

BİLİM-TEKNOLOJİ 20.09.2019, 13:53 20.09.2019, 14:04
4 binden fazla hesap askıya alındı!

Sosyal medya platformu Twitter, sahte isimler kullanarak çoğunlukla Yemen ve Katar hakkında paylaşımda bulunan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli 4 bin 258 hesabı askıya aldı.

Twitter, Katar ve İran'a yönelik "çok yönlü bilgi operasyonu" düzenleyen ve Suudi hükümetini destekleyici mesajlar yayımlayan Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır merkezli 267 hesabı kaldırdı. 

Şirket, söz konusu hesapların, kendisini Abu Dabi'de yazılım şirketi olarak tanıtan DotDev adında özel bir şirket tarafından yönetildiğini bildirdi.

DotDev'in Kahire'nin dışında Gize merkezli bir kuruluşu da var. 

Twitter'ın bu hamlesi, Facebook'un geçen ay 350 sahte hesabı ve Suudi propagandası yapan sayfaları kaldırmasının ardından geldi. İlk defa bir teknoloji şirketi, bu tarz bir eylemi Suudi hükümetine bağlamıştı. Facebook, aynı zamanda Mısır'daki New Waves ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Newave adlı pazarlama şirketlerine bağlı 350'den fazla hesaptan oluşan ayrı bir ağı askıya aldığını da bildirdi.

Selman'ın eski danışmanının da hesabı askıda!

Twitter, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinde kilit rol oynadığı ileri sürülen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın eski danışmanı Suud el Kahtani'nin hesabını da askıya aldı. 

Kahtani, kraliyet mahkemesinin medya merkezini yönetiyordu. Ayrıca, krallığın imajını korumak ve sosyal medyada tespit edilen düşmanlarla mücadele etmekle görevli bir elektronik ordudan da sorumluydu. Kahntani, Katar'la diplomatik çekişme, güvenlik ve insan hakları gibi konularda Suudi Arabistan'ın resmî çizgisini belirliyordu. 

Platform manipülasyonu...

Twitter, Kahtani'nin hesabının neden askıya alındığına dair bir açıklamada bulunmadı. Yalnızca sosyal medya platformunun "manipülasyon kurallarının" ihlâl edildiğini bildirdi.  Ayrıca, Kahtani'nin paylaşımlarının devlet destekli bilgi işlemlerinin arşivine eklenmediği ifade edildi.

Kahtani, görevden alınmasının ardından 22 Ekim'den beri tweet atmamıştı. Fakat Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar, onun perde arkasından çalışmaya devam ettiğini ileri sürdü. 

Kaşıkçı cinayetinden beri ortalıkta yok

Suudi Arabistan'ı eleştirenlere karşı ateşli sosyal medya kampanyaları düzenleyen eski kraliyet danışmanı, Kaşıkçı'nın öldürülmesinden bu yana ortalıkta görünmedi. Şu anda bulunduğu yer ise ateşli bir spekülasyon konusu.

Suudi Arabistan Başsavcısı, Kahtani'nin "Kaşıkçı'yı ülkesine geri gönderme" planına dâhil olduğunu bildirmesine rağmen, yetkililer tutuklanıp tutuklanmadığına dair bir açıklamada bulunmadı. Kaynaklar da Kahtani'nin, cinayet için yargılananlar arasında bulunmadığını bildirdi.

Twitter, kendilerini bağımsız haber kaynağı olarak tanıtan ve Suudi hükümetini destekleyici paylaşımlarda bulunan hükümet bağlantılı 6 hesabı askıya aldığını duyurdu. 

Suudi hükümetine bağlı iletişim ofisi, Reuters'ın yorum talebine henüz karşılık vermedi.  

Yorumlar (0)