3D biyobaskıda çok önemli gelişme!

“Biyobaskı” konusunda gerçekleştirilen önemli bir gelişme, özel yapım doku üretmeden tıbbi araştırmalara kadar birçok alanda büyük bir ses getirebilir.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.10.2019, 15:00 25.10.2019, 02:24
3D biyobaskıda çok önemli gelişme!

Biyobaskı, 3 boyutlu yazıcılar vasıtasıyla, canlı hücrelerin kullanılması ile yeni bir organın ‘basılmasını’ konu alıyor ve söz konusu sistem için yeni bir yüksek çözünürlüğe sahip süreç keşfedildi.

Science Daily tarafından ifade edildiği üzere Viyana Teknoloji Üniversitesi tarafından yüksek çözünürlüklü yeni bir biyobaskı süreci keşfedildi. Söz konusu süreç özel bir “biyo mürekkep” yardımıyla mikrometre hassaslığında baskı ortaya çıkarabiliyor. Bundan da ötesi bu yöntem şimdiye kadar kullanılan biyobaskı çabalarından çok fazla daha hızlı ve saniyelik 1m baskı hızında oluyor.

Biyobaskı yöntemi, doku büyümesi veya hücrelerin davranışlarını incelemek üzerine gerçekleştirilen oldukça kullanışlı bir methot ve biyobaskı ile oluşturulan organlar da bu konuda önemli bir imkan sağlayabiliyor.

Yeni keşfedilen yöntem ile baskı aşaması birkaç saat içerisinde hızlıca tamamlandığında hücrelerin hayatta kalabilme şansları da oldukça artmış oluyor ve bu sebeple baskı hızını saniyelik birkaç milimetreden bir metreye çıkarmanın çok iyi bir gelişme olduğu kolay bir şekilde söylenebilir. Bu yöntemle birlikte yalnızca inceleme amaçlı üretimler yapılmayacak dolayısıyla tam anlamıyla gerçek bir organ basma şansının da önü açılacak.

Yorumlar (0)