3 bin yıllık mumyanın sesi yeniden hayatta

Bilim insanları, Mısırlı mumyalanmış bir rahibin sesine yapay ses telleriyle yeniden hayat verdi. Rahibin, XI. Ramses'in hükümdarlığı döneminde yaşadığı biliniyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.01.2020, 09:52
3 bin yıllık mumyanın sesi yeniden hayatta

Eski Mısır'da bir rahip olan Nesyamun, şarkılar, ilahiler ve çeşitli dinî ritüeller için güçlü bir sese ihtiyaç duyuyordu.

Nesyamun öldü ancak Nesyamun'un sesi hayata döndü. Ölümünden yaklaşık 3 bin yıl sonra, bilim insanları rahibin sesine hayat vermeyi başardı.

Bilim insanlarından kurulu ekip, Nesyamun'un ses yolunu üç boyutlu yazıcı ile kopyalayarak yeniden oluşturdu ve çalışmalar sonucunda "e" harfi benzeri bir ses elde etmeyi başardılar.

Bu gelişmeyle birlikte ölü bir insanın sesinin ilk kez bilim ve teknoloji aracılığıyla hayata döndürülmüş oldu. Söz konusu araştırma ekibi, gelecekte bilgisayar programları aracılığıyla, Nesyamun'un sesinden tüm cümleler oluşturmayı planlıyorlar.

Araştırmacılardan York Üniversitesi Arkeoloji Profesörü Joann Fletcher, Nesyamun'un ölümden sonra sesinin duyulmasının yaşarken istediği birkaç şeyden biri olduğunu aktarıyor. Fletcher, "Tabutunda bu isteği yazılı. İstediği buydu" diyor. "Bir nevi bu dileğini yerine getirmiş olduk."

Sese nasıl yeniden hayat verildi?

İnsanlarda sesin oluşması için akciğerlerden gelen havanın gırtlak, burun veya ağızda izlediği yol, ses yolu olarak adlandırılıyor.

Sesler, aslında "ses kutusu" olarak bilinen gırtlakta üretilmesine rağmen ses yolundan geçtiği zaman duyulabiliyor.

İşte bu yüzden, rahip Nesyamun'un sesine yeniden hayat vermek için, onun ses yolunun birebir boyutları üç boyutlu yazıcıya yansıtıldı.

Nesyamun'un ses yolundaki yumuşak dokunun bozulmamış olması bu adımdaki en önemli kriterdi. Bu noktada mumyalama işleminin önemi de ortaya çıkmış oldu.

Nesyamun kimdir?

Nesyamun, Nil Nehri kıyısındaki Luksor şehrindeki Amon Tapınağı'nda üst düzey bir rahipti.

Nesyamun'un bedeni üzerinde yapılan araştırmalar, diş eti hastalığından ve diş çürümesinden rahatsızlık yaşadığını ortaya koydu. Bilim insanları, alerjik bir reaksiyondan dolayı 50'li yaşlarında hayatını kaybettiğini düşünüyorlar.

Nesyamun, XI. Ramses döneminden kalan tek mumya ve bu yüzden antik Mısır'ın daha iyi anlaşılması için büyük önem teşkil ediyor.

Yorumlar (0)