25 dolar karşılığında Ay'dan arsa satılıyor! Yasalara uygun mu?

Amerikalı Lunarembassy adındaki bir firma, 25 dolardan başlayan ücretlerle Ay'da arazi satmaya başladı. Şirketin verdiği bilgiye göre bu durum tamamen yasalara uygun bir şekilde yapılıyor. Peki gerçekten öyle mi? İşte yanıtı...

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.12.2020, 12:55 01.12.2020, 12:57
25 dolar karşılığında Ay'dan arsa satılıyor! Yasalara uygun mu?

Son dönemlerde Çin ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkeler, Ay'ı tekrar keşfedebilmek ve insan göndermek amacıyla çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ediyor. Ay'a gitmeden oradan bir arsa almayı düşünür müsünüz?

Lunarembassy şirketi kendisine 'Ay Elçiliği' adını verdi ve gezegenimizin uydusu Ay'dan arsa satmaya başladı.

25 dolara Ay'da arsa satışı

Şirket tarafından her bir akre için (Birleşik Krallık'ta 0.4 dönüme denk geliyor) 25 dolar bir fiyat talep ediliyor.

(Ay'dan arsa sattığını iddia eden Lunarembassy isimli firmanın sahibi Dennis Hope)

Şimdiye dek milyonlarca satış yapıldı

İnternet adresi üzerinden gerçekleştirdiği satışın tamamıyla yasal olduğunu iddia eden şirketin sahipi Dennis Hope, şimdiye dek milyonlarca kişiye Ay'dan arsa sattıklarını iddia ediyor.

Bununla birlikte şirket tarafından toprak satın alan müşterilere Ay Toprak Haritası, Ay Tapusu ve Ay Arazi Kodları gibi belgeler de sağlanıyor.

Yasalara göre Ay'da arsa sahibi olunabilir mi?

Uluslararası anlaşmalar dikkate alındığında 1967 senesinde imzalanmış olan Birleşmiş Milletler anlaşması, herhangi bir ülkenin içeriisnde Ay'ın da bulunduğu hiçbir gök cisminin bir bölümüne sahip olamayacağını gösteriyor.

Anlaşma uzayda olası bir nükleer silahlanma endişesiyle gerçekleştirilmişti ve metnin altında yüzün üzerinde ülkenin imzası yer alıyor.

Anlaşmadaki bir açığı lehine kullandı

İmzalanan anlaşmada ülkelerin Ay'da hak talep edemeyeceklerine ilişkin bir madde bulunmasına karşın kişilere ilişkin bir düzenleme yer almıyor. Şirketin sahibi de tam da bu açıktan yola çıkıyor.

Şirket tarafından müşterilere Ay da dahil olmak üzere birçok gezegenden arsa satışı gerçekleştiriliyor ve bunun sonucunda ciddi gelirler sağlanıyor.

Dennis Hope'un 6 milyonun üzerinde müşterisi var. Şimdiye dek Mars'ta 1,3 milyar, Ay'da 2,4 milyar, Merkür ve Jüpiter'de ise toplamda 600 milyon metrekarelik arazi satışı gerçekleştirdi.

Dennis Hope kimdir?

Dennis Hope, ABD'li eski ikinci el bir araba satıcısı. İlk kez 1980'li yıllarda yeni bir fikir geliştirdi. Hope, gezegenlerin bir sahibinin bulunmaması durumunu lehine kullandı.

Ardından Birleşmiş Milletler tarafından 1967 senesinde yayımlanan, uzay mülklerine ilişkin makaleyi okuyan Hope, yukarıda ifade ettiğimiz açıktan yola çıktı.

Hope, ardından Ay'ın dışında, sekiz gezegen ve onların uyduları için sahte tapular düzenledi ve elinde bulunan tapuları New York'ta bulunan Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'ne gönderdi fakat gönderdiği postalara hiçbir şekilde cevap gelmedi.

Birleşmiş Milletler'in cevap vermemesini de kendisine bir onay olarak gören adam, ardından ise kendisini Ay ve diğer gezegenlerin sahibi ilan ederek arsa satmaya başladı.

Kimi hukukçulara göre, Dennis Hope'un bu yaptığı büyük bir dolandırıcılık. Kimi uzmanlar ise yasada açıkça yer almadığı için bunun bir suç olmadığını söylüyor.

Yorumlar (0)