2,4 milyar TL'lik yatırım! NASA’nın Mars helikopteri uçuşunu bitirdi

NASA’nın Mars’a göndermiş olduğu helikopter “Ingenuity” 21’inci uçuşunu tamamladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 14.03.2022, 17:00
2,4 milyar TL'lik yatırım! NASA’nın Mars helikopteri uçuşunu bitirdi

Space News sitesindeki habere göre NASA’nın JET İtki Laboratuvarı 11 Mart tarihinde Ingenuity adlı gezegendeki 21’inci uçuşunu bitirdiğini ve 129 saniye süren uçuş esnasında 370 kilometrelik yol katettiğini ifade etti.

NASA’nın Mars keşif aracı olan Perseverance’in yol alacak olduğu arazide ön incelemelerde bulunması maksadıyla kullanılan mini helikopterin uzaya gönderildiği 2021 tarihinden bu zamana dek 4,6 kilometrenin üzerinde yol alındı.

Ingenuity’in ön keşifleriyle Perseverance’a zaman kazandırdıklarını kaydeden bilim insanları, helikopterlerin çalışmasından büyük oranda verim aldıklarını söyledi.

Bununla beraber yaklaşık olarak 1 senedir uzayda faaliyetlerini sürdüren mini helikopterin henüz herhangi bir arıza çıkarmadığı ve tıpkı yeni gibi olduğu ifade edildi.

Fırlatıldıktan 7 ay sonra Mars’a iniş yaptı

NASA’nın Californiya’da bulunan Jet İtki Laboratuvarı’nda inşası yapılan ve plütonyum yakıtı ile çalışan Perseverance keşif aracı, 2020’nin 30 Temmuz’unda fırlatılmasının ardından yaklaşık olarak 7 ay sonra 18 Şubat tarihinde Mars’a iniş yaptı.

Altyapı çalışmalarına 2,4 milyar dolar harcandı

Mars’a gönderilmiş olan araçların arasında en gelişmiş özellikleri olan Perseverance’ın Kızıl Gezegen’deki yeni misyonunun gerçekleşmesi maksadıyla altyapı çalışmalarına 2,4 milyar dolar, aracın çalıştırılması ve yüzeye inmesine imkanlı kılan sistem için ise 300 milyon dolar harcama yapılmıştı.

Yorumlar (0)