2021 yılı çok konuşulacak yeni teknolojilerle geride kaldı

2021 yılı teknoloji dünyasında çok önemli gelişmelerin görüldüğü bir yıl oldu. Metaverse, NFT gibi birçok kavram yeni yılda hayatımıza girdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 03.01.2022, 10:01 03.01.2022, 10:52
2021 yılı çok konuşulacak yeni teknolojilerle geride kaldı

Her gün hızına hız katan ve yaşamın bütün alanlarında bulunan teknoloji bu yılda birikimini daha da arttırdı. Geçtiğimiz senelerde duyurusu yapılan teknolojilerin geliştirilmesinin yanında teknolojik ürünler de kullanıma açıldı.

2021 yılının teknoloji dünyasındaki dikkat çeken gelişmelerinden bazıları şunlar oldu:

Metaverse

Dünyanın önde gelen sosyal medya şirketlerinden olan Facebook, adını “Meta” olarak değiştirdi ve yeni bir platform projesini açıklamasıyla beraber, metaverse kavramı 2021 senesinin en fazla konuşulan kavramlarından oldu. İnternet deneyimini bir üst noktaya taşıma maksadı olan bu teknoloji, Meta’nın Kurucusu olan Mark Zuckerberg tarafından “fizikselleştirilmiş internet” olarak isimlendirildi. Kullanıcıların artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojilerini kullanıp 3 boyutlu olarak bulunabileceği bu sanal evrenin, eğlenceden iş toplantılarına dek birçok amaçlarla kullanılması amaçlanıyor. Senenin son günlerinde arsa satışları da görülen gündemde olan metaverse de Sandbox benzeri pek çok metaverse platformunda milyon dolarlık arsa alımları yapıldı. 2021 senesine hızlı bir giriş yapan teknolojinin gelecek senelerde daha da etkin olacağı düşünülüyor.

NFT

Blokzincir teknolojisinin kullanıldığı dijital ürünlerin sahipliğine yeni bir alternatif olan NFT teknolojisi, dijital sanat çalışmalarında görüldü. Dijital sanatçılar, üretmiş oldukları çalışmalarını birçok NFT platformunda satışa sunarak dijital sanat koleksiyonerlerinin beğenisine sunuyor. 2021 senesinde gündem olan ve yoğun bir şekilde ilgi gören NFT’lerden kimileri fiyatlarıyla ön plana çıkıyor. 2021 senesinde Beeple takma adlı dijital sanatçının “Everydays: the First 5000 Days” adlı NFT eseri yapılan müzayede neticesinde 69,3 milyon dolara alıcı elde etti.

Artırılmış ve sanal gerçeklik teknolojileri

Geçtiğimiz senelerde yaşamımızın içine giren artırılmış ve sanal gerçeklik uygulamaları, bu sene de gelişimine devam etti. Salgından dolayı evlerden çalışıldığı bu dönemde uzaktan eğitimin de artış göstermesiyle beraber bu teknolojilere dair geliştirmeler de hız kazandı. Bu teknolojiler metaverse’ün önemli bir kısmını oluşturuyor. Bu kapsamda Meta şirketini bünyesine dahil eden Oculus şirketi, 2021 senesinde özelliklerini daha de geliştirmiş olduğu sanal gerçeklik ekipmanlarını kullanıcılarıyla buluşturuyor.

Kullanıcıların verilerini çevresindekilerden koruyan gözlük

Dünyanın önde gelen teknoloji firmalarından olan Lenovo, geçtiğimiz senenin ilk haftalarında 3 boyutla görselleme gösteren akıllı gözlük ThinkReality A3’ü kamuoyuna tanıttı. Uluslararası bir kuruluşun tasarım ödülüne layık görülen gözlükle kullanıcılar sanal bir monitör üzerinden işlerini gerçekleştirip verilerini çevresindeki kişilerden koruyabiliyorlar. Bütün parçaları değiştirilebilen dizüstü bilgisayar Piyasada yer alan dizüstü bilgisayarların birçok parçası kullanıcılarca değiştirilemiyor. 2021 senesinin başlarında gündemde olan ve Amerika Birleşik Devletleri’nden bir firmanın geliştirdiği Framework isimli Laptop, modüler yapısıyla kullanıcılara anakart da dahil olacak şekilde bütün parçaları yükseltme ve değiştirme olanağı veriyor. Görme bozukluğu bulananlar için yapay zekalı okuyucu Görme bozukluğu gibi çeşitli nedenlerden ötürü okuma güçlüğü çekenler için geliştirilmiş olan OrCam Read, geçtiğimiz senelerde tanıtılsa da bu yıl da özellikleriyle öne çıkan teknolojik ürünlerden biri oldu. Kullanıcılar tarafından OrCam Read’in yapay zekalı kamerası ve lazerini bir yazıya yöneltip sesli bir şekilde yazıları dinleyebiliyor.

Pizza teslimatı gerçekleştiren otonom araç

Amerika Birleşik Devletleri’nden teknoloji firması olan Nuro tarafından geliştirilen R2 adlı otonom araç, dünyaca ünlü pizza firmalarından biri tarafından pizza teslimatı amacıyla kullanılıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin kimi pilot bölgelerinde devreye alınan uygulama için testler devam ediyor.

Katlanabilen akıllı telefonlar

Akıllı telefon üreticileri tarafından modeller her sene geliştirilse de katlanan telefonlar diğer telefonlardan ayrışıyor ve kullanıcıların ilgisini çekiyor. Kimi markaların ürünlerinin yer aldığı alanda, Samsung’un Galaxy Z Flip3 modeli gibi yenilikçi kimi özellikleri 2021 yılında kullanıcılarla buluştu. Geçtiğimiz seneler kıyasla bu sene satışların artış gösterdiği katlanabilir akıllı telefon pazarının 2023 senesine dek 10 kat oranında büyüyeceği düşünülüyor.

Uzay turizmi

2021 senesinde uzaya seyahate ilişkin de rekabet meydana geldi. Sir Richard Bronson (İngiliz iş insanı) firması Virgin Galactic tarafından geliştirilen uzay aracıyla uzayın başladığı nokta olarak bilinen yerden 100 kilometre yüksekliğe ulaştı. Bronson’dan sonra Amerika Birleşik Devletleri’nden e-ticaret devi Amazon’un kurucusu Jeff Bezo’un firması Blue Origin tarafından geliştirilmiş olan araçla uzay seyahati yapıldı. “Uzay turizmi”ne dair atılmış olan bu adımların, teknolojinin daha da gelişmesiyle gelecek senelerde artış göstereceği düşünülüyor.

James Webb uzay teleskobu

Amerika Birleşik Devletleri Havacılık ve Uzay Ajansı tarafından 2021 senesinin son günlerinde dünyanın en gelişmiş ve en büyük uzay teleskobu olan James Webb uzaya fırlatıldı. James Webb teleskobunun Dünya’mızdan yaklaşık olarak 1,6 milyon kilometre mesafede olan yörüngeye 1 ayın ardından yerleştirilmesi, 2022 senesinde de ilk veri ve görüntüleri toplamaya başlaması amaçlanıyor. Teleskop, 6,5 metre uzayabilen aynasıyla daha fazla ışık toplayabilecek ve böylece daha çok ayrıntıyı görebilecek.

Kapasitesi yüksek çipler

Koronavirüs salgınıyla beraber otomotiv sektörü başta olmak üzere pek çok sektörde çip krizi meydana gelse de daha yüksek kapasiteli çiplerin üretimi sürüyor. 5G ve yapay zeka odaklı çip üretiminin yanında dünyanın önde gelen teknoloji devlerinin ürettikleri yeni çip modelleri 2021 senesinde de tanıtıldı. Bu kapsamda Apple firması tarafından bu sene M1 Max ve M1 Pro çipleri tanıtıldı. Geçtiğimiz senelerde Intel’in çiplerini ürünlerinde kullanan firma, son senelerde daha çok performans gösterdiğini ifade ettiği kendi çiplerini kullanıyor.

Türksat 5A ve Türksat 5B

2021 senesi, yalnızca dünya çapında değil ülkemizde de yerli ve milli teknolojilerde önemli gelişmelerin yaşandığı bir sene oldu. Otomobilden savunma sanayiine dek farklı alanlarda birçok yerli teknoloji ürününün geliştirilme süreci sürdü.

Uydu teknolojilerinde de gelişmelerin görüldüğü 2021 senesinin ilk günlerinde, Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü’nden Türkiye’nin Türksat 5A uydusunun uzaya fırlatımı yapıldı. 2021 yılın son günlerinde ise güç değerleri ve faydalı yük kapasitesiyle Türksat uydu filosunun en güçlüsü olan Türksat 5B, Space X firmasının Falcon 9 roketiyle Cape Canaveral Üssü’nden uzaya çıkartıldı. Türksat 5B uydusunun sağlayacak olduğu yüksek veri kapasitesiyle karasal altyapının bulunmadığı yerlerde de internet altyapısının kurulmasına imkan olacak.

Yorumlar (0)