2021 Uluslararası Gökyüzü Gözlem Şenliği 3 bin senelik Zerzevan Kalesi’nde yapılacak 

Türkiye Ulusal Gözlemevi tarafından 22 senedir Antalya’da düzenlenen en kapsamlı gökbilim açık etkinliği Ulusal Gökyüzü Gözlem şenliği, bu sene Diyarbakır’daki 3 bin senelik Zerzevan Kalesi’nde yapılacak. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.08.2021, 14:11
2021 Uluslararası Gökyüzü Gözlem Şenliği 3 bin senelik Zerzevan Kalesi’nde yapılacak 

Türkiye Ulusal Gözlemevi (TUG) tarafından 22 senedir Antalya Saklıkent’te düzenlenen Türkiye’nin en kapsamlı gökbilim açık etkinliği olan Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği, bu sene Diyarbakır’daki Zerzevan Kalesi’nde yapılacak. Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre Ulusal Gökyüzü Şenliği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı destekleriyle yapılacak. 



Zerzevan Kalesi, UNESCO miras listesi adayı 

Gökyüzü şenliği, UNESCO Dünya Koruma Mirası Listesi’ne aday gösterilen ve Türkiye’de gökyüzü gözleminin en güzel yapılacağı 10 noktadan biri olarak kabul edilen Zerzevan Kalesi’nde gerçekleştirilecek. Şenlik, 31 Ağustos-2 Eylül 2021 tarihlerinde yapılacak. 



Şenliğe katılan uzmanlar ve vatandaşlar hem gökyüzünü inceleyecek hem de dünyanın en iyi korunan tapınaklarından olan Mitras Tapınağı’nda binlerce sene önce yapılan astronomi çalışmaları hakkında bilgi sahibi olacak. Bölgeye gelenler, 2 gece boyunca çadırda konaklayacak. 



Ülkenin dört bir yanından binden fazla gökbilim meraklısının amatör ve profesyonel astronomlarla bir araya geleceği şenlikte yarışmalar, gökbilimle ilgili atölyeler, etkinlikler ve seminerler düzenlenecek. 



Milli Uzay Programı vizyonuyla düzenlenen etkinlikler ile gençlerin de uzaya ilgisinin artırılması hedefleniyor. 

Yorumlar (0)