2020 dünya klavye şampiyonu F'den...

2020'de dünyanın en hızlı klavye kullanan ismi belli oldu. Yetişkinlerde dakikada 153 kelime ile Celal Aşkın dünya şampiyonu oldu. Nisan Maya Tunçoğlu ise 0-12 yaş dünya şampiyonluğunu elde etti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 02.06.2020, 15:40 03.06.2020, 00:04
2020 dünya klavye şampiyonu F'den...

2020 Dünya İnternet Klavye Şampiyonası'na yine her yıl olduğu gibi bu yılda çok sayıda farklı klavye kullanan, onlarca ülkeden yüzlerce yarışmacı katıldı ancak zafer yine F klavyenin oldu.

Celal Aşkın

Dünya İnternet Klavye Şampiyonası'nda birinciliği, Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi personeli Celal Aşkın kazandı.

Celal Aşkın

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Dünya İnternet Klavye Şampiyonası'nda birinci olan Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi personeli Celal Aşkın'ı ve 3'ü dünya şampiyonluğu olmak üzere, 8 madalya kazanan Türk Milli Klavye Takımını kutladı.

Abdülhamit gül Celal Aşkın

Twitter hesabından paylaşımda bulunan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Dünya İnternet Klavye Şampiyonası'nda birinciliği kazanan ve yeni bir dünya rekoruna imza atan Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi personeli Celal Aşkın'ı tebrik ettiğini belirtti.

abdülhamit gül celal aşkın

Celal Aşkın kimdir?

Celal Aşkın, dünyada klavyeyi, mucidi rahmetli İhsan Sıtkı Yener'in koyduğu 10 parmak kuralına uygun olarak kullanarak en çok kelime yazan kişi. Pek çok şampiyonluk ve rekorun da sahibi olan Celal Aşkın, Adalet Bakanlığına katip olarak girdiği dönemin de Türkiye birincisiydi.

Celal Aşkın

Dakikada 150 kelimenin altına düşmeyen Celal Aşkın, başarısı ve bilgisi nedeniyle Millî Eğitim Bakanlığının internet üzerinden sağladığı derslerde de eğitim veriyor.

Celal Aşkın

18 Türkiye ve 7 dünya şampiyonluğu bulunan Celal Aşkın, 2019 yılında Berlin'de düzenlenen Dünya İnternet Klavye Şampiyonası'nda zirvedeki yerini korumuştu.

Celal Aşkın

Türk Millî Klavye Takımı 8 madalya kazandı

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 30 ülkenin yarıştığı Dünya İnternet Klavye Şampiyonası finallerinde Türk Millî Klavye Takımı, 1'i Celal Aşkın'a ait olan dünya rekoru olmak üzere 8 madalya kazandı.

Celal Aşkın

Klavye şampiyonasına hangi ülkeler katıldı?

2020 Dünya İnternet Klavye Şampiyonasına katılan ülkeler ise şöyleydi:

ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Belçika, Çekya, Fas, Fransa, Hırvatisyan, Hindistan, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Lüksemburg, Macaristan, Malezya, Mısır, Nijerya, Norveç, Polonya, Romanya, Rusya, Slovakya, Türkiye, Vietnam, Yeni Zelanda.

2020 Dünya İnternet Klavye Şampiyonası finallerine 1490 yarışmacı katıldı

Dünya İnternet Klavye Şampiyonası finallerine 1490 yarışmacının katıldığını açıklayan INTERSTENO Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu, toplam 8 yarıştaki en iyi 3'er yarışçıya 24 madalya verdi.

Takım olarak şampiyon ise Millî Klavye Takımı

Türk Milli Klavye Takımı, 1'i dünya rekoru olmak üzere 3 şampiyonluk kazandı. Türk Milli Klavye Takımı ayrıca 2 ikincilik, 3 üçüncülük elde etti. Türk Milli Klavye Takımı bu netice ile Türkiye'ye toplam 8 madalya getirerek takım olarak bu yıl da "Dünya Şampiyonu Takım" oldu.

Yarışmada en fazla madalyayı 9 ile Çekya kazanırken, 8 madalyanın sahibi Türkiye'yi Japonya 2, İtalya 2, ABD 2 ve Rusya 1 madalya ile izledi.

0-12'lerde dünyanın en hızlısı da Türk

Dakikada 109 sözcük ile dünya rekorunun sahibi yine Türk Millî Klavye Takımından çıktı. 

Anadil yarışında da Türk Millî Takımı dünya rekoru kırdı. 0-12 yaş Küçükler Kategorisinde yarışan Afyonkarahisar Sandıklı Cumhuriyet Ortaokulundan Nisan Maya Tunçoğlu, dakikada tam olarak 109 sözcük yazarak yeni dünya rekorunun sahibi oldu. Kategorisinde Türk Millî Takım adına yarışan Nisan Maya Tunçoğlu ayrıca, Çok Dilli Yarışlarda da 15 dilde tam 47 bin 366 vuruşla dünya şampiyonluğunu kazandı.

Celal Aşkın dakikada kaç kelime yazdı?

Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı personeli olan Celal Aşkın ise 21-99 yaş Deneyimliler Kategorisinde yarıştı ve dakikada eksiksiz 153 sözcük yazarak dünya şampiyonu oldu.

Celal Aşkın

Madalya alan diğer Türk yarışmacılar

2020 Dünya İnternet Klavye Şampiyonası finallerinde ayrıca, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden İlyas Pamukçu ile Sandıklı Cumhuriyet Ortaokulu'ndan Rümeysa Özen ve Enes Öztaş da madalya almaya hak kazandı.

En bilimsel yöntem!

Bu son 2020 Dünya İnternet Klavye Şampiyonası yarışmasıyla, en bilimsel yöntem olarak dünyaca kabul edilen, kimi ülkelerinde "hileli klavye" diyerek yarışmalara katılımına itirazda bulunduğu F klavye ile 10 parmakla ve bakmadan yazan Türk takımının şampiyona tarihi boyunca elde ettiği dünya şampiyonluğu sayısı 100'e yükseldi. Bu dünya şampiyonluklarından 39'u ise dünya rekoru olarak kayıtlara geçti.

F klavyeyi kim buldu?

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı devlet memuru olarak görev yapan İhsan Sıtkı Yener hoca, uzun yıllar Türkçede bulunan tüm kelimeleri mercek altına aldıktan sonra harf dizimlerine ait verileri çıkararak ve en yoğun kullanılan harf sıralamasını kaldırabilecek tendonların hangi parmaklara sahip olduğunu bilim adamlarıyla görüşerek bir klavye oluşturdu.

ihsan sıtkı yener

f klavyeyi bulan adam

İhsan Sıtkı Yener'in oluşturduğu ve kurallarını koyduğu F klavye, 20 Ekim 1955 tarihinde Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi tarafından onaylandı ve o tarihten itibaren kullanılmaya başlandı.

Ancak ne yazıktır ki Türkiye'ye ilk bilgisayarların girdiği günlerde Q klavyenin Türk insanı için felaket olacağı uyarısına rağmen dinlenmedi ve bilgisayarı ilk tanıyan neslin büyük çoğunluğu, İngilizce kelimelere bile uygun olmayan Q klavyeyi kullanmak zorunda kaldı.

Yorumlar (8)
Mustafa R. 4 yıl önce
Bende f klavyeye geçmek istiyorum ama cesaret edemiyorum.haberi okuyunca tabiki grurur duydum ama bizde becerebilirmiliz bilmiyorum
Hasan 2 yıl önce
Bence size nacizane tavsiyem en kısa zamanda geçmeniz çok rahat edeceksiniz öbür klavyelere kıyasla
Dilara 4 yıl önce
tebrikler daha çok başarı olsun
Ayhan Cenk 4 yıl önce
Allah rahmet eylesin ihsan Sıtkı hocamıza.. arkadaşlarıda tebrik ediyorum grur duyduk çok mutlu ılduk
Ahmet Benli 4 yıl önce
Aha gaza geldim. Bende öğrenecem artık şunu
Cenk Tosun 3 yıl önce
F klavye muhteşem bir klavye. öğrenmesi birkaç hafta sürüyor. ama öğrendikten sonra 1 ay önce yazdığın hızın kat kat hızlısı oluyorsun. zamanında q klavye ile bilgisayara başlamasaydık şimdi böyle bir sorunumuz olmayacaktı.
F sahibi 2 yıl önce
Ben 96 da tanıstım bilgisayarla. 2018 e kadar Q kullandım. F klavye kullanacağım artık deyip aldım bu klavye. O günden sonra Q nun yüzüne bakmadım. İşyerinde Q var ama kendim kullandiğim için F e çevirip kullanıyorum. Çünkü F e alışan Q yu aramıyor. Tereddüt edenler HEMEN GİDİN ÜLIN F KLAVYENİZİ
İhsan 2 yıl önce
Kendisiyle aynı kurumda çalışmaktan dolayı çok gururluyum.Başarılarının devamını dilerim.