150 kilometre menzili ve üstün yetenekleriyle yerli ve milli yeni seyir füzesi: Çakır

ROKETSAN tarafından deniz, kara ve hava platformlarından atılabilecek olan 150 kilometrenin üstünde menzili bulunan yeni nesil seyir füzesi Çakır için çalışmalar hızlandırıldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 31.03.2022, 17:00 31.03.2022, 17:57
150 kilometre menzili ve üstün yetenekleriyle yerli ve milli yeni seyir füzesi: Çakır

Ulusal füze ve roket araştırma ve üretim programlarına ilişkin liderlik yapmak için Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin kararıyla 1988 senesinde kurulan savunma sanayi firması ROKETSAN şimdilerde yen bir füze üzerinde çalışmalar yapıyor.

ROKETSAN; deniz, kara ve hava platformlarından atılabilecek, 150 kilometrenin üzerinde menzili olan yeni nesil seyir füzesi Çakır’ı görevi için hazırlıyor.

ROKETSAN tesislerinde Çakır için bir tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıda verilmiş olan bilgilere göre deniz, kara ve hava platformlarından atılabilen seyir füzesi olan Çakır, etkili harp başlığı ve teknolojik özellikleriyle silahlı kuvvetler için yeni bir güç çarpanı olacak.

Döner ve sabit kanatlı hava araçları, insansız deniz ve hava araçları, taktik tekerlekli kara araçları ile su üzerindeki platformlardan atışı yapılabilen yeni seyir füzesi Çakır, deniz ve kara hedeflerine karşı kullanıcıya operasyonel anlamda geniş alternatifler veriyor.

150 kilometre menzili bulunuyor

150 kilometrenin üzerindeki menziliyle Çakır’ın hedefleri arasında su üstü, kıyıya yakın kara ve su üstü ile stratejik kara hedeflerinin yanında bulunan mağaralar ve diğer hedefler bulunuyor.

Ağ tabanlı olarak veri iletişimiyle roket, kullanıcının seçimiyle hedef değiştirebiliyor ve görev iptali sağlayabiliyor.

Birçok mühimmatla da koordineli çalışan roket, radar soğurucu özgün gövde tasarımıyla yüksek beka kabiliyeti veriyor.

2023 yılında entegrasyonu bitirilecek

ROKETSAN’ın kendi öz kanyaklarıyla başlatılmış olan milli ve yerli seyir füzesi Çakır’ın tasarım çalışmaları sürerken, ilk test atışı sene içerisinde Akıncı’dan gerçekleştirilecek ve platformun entegrasyonu ise 2023 senesinde amaçlanıyor.

Yorumlar (0)