15 günde 7 fay kırıldı: 500 yılın en büyüğü

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "15 gün içinde yedi fayın kırılması dünyada pek de gözlenen bir şey değil. Belki bir ilk olarak da değerlendirilebilir. Bu yönden baktığımızda son 500 senedeki en büyük deprem olduğunu ifade edebiliyoruz." dedi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.03.2023, 22:35
15 günde 7 fay kırıldı: 500 yılın en büyüğü

DEÜ (Dokuz Eylül Üniversitesi) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sözbilir, basın mensuplarına, TÜBİTAK, AFAD, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Elazığ Fırat Üniversitesi ile 6 ve 20 Şubat tarihlerinde meydana gelen depremlerin akabinde bölgede çalışma gerçekleştirdiklerini anımsattı.

Depremin hemen akabinde sahadan veriler topladıklarını dile getiren Sözbilir, ilk gün itibarıyla da gerçekleştirdikleri gözlemlerde fay hatlarını detaylı bir şekilde incelediklerini söyledi.



"Bazı noktalar yedi metre kaydı"

Meydana gelen üç büyük depremde yedi fay parçasının kırıldığını saptadıklarını kaydeden Sözbilir, "7,7 şiddetindeki ilk depremde 'Narlı Fayı' ismi verilen bir fay ile beraber kırılmalar gerçekleşiyor ve Pazarcık-Amanos ile Erkenek gibi segmentler de kırılıyor. Dokuz saat sonraki depremde ise daha kuzeyde Doğanşehir ve Çardak fayları kırılıyor ve 7,6 şiddetindeki depremi üretiyor. En son 20 Şubat tarihinde ise 6,4 şiddetindeki deprem ile Antakya Fayı kırılmış oldu. 15 gün içinde yedi fayın kırılması dünyada pek de gözlenen bir şey değil. Belki bir ilk olarak da değerlendirilebilir. Bu yönden baktığımızda son 500 senedeki en büyük deprem olduğunu ifade edebiliyoruz." şeklinde konuştu.

Sözbilir, merkez üssü Kahramanmaraş'a bağlı Elbistan ve Pazarcık ilçeleri olan ve 11 kenti etkileyen 7,6 ve 7,7 şiddetindeki depremlerin akabinde bazı noktaların yedi metreye değin kalıcı olarak yer değiştirdiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)