13,8 milyar yıllık galaksinin en net görüntüsü paylaşıldı

James Webb Uzay Teleskobu, yaklaşık 3 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan "Wolf–Lundmark–Melotte" adlı cüce bir galaksinin en net görüntüsünü çekti. Samanyolu'ndan 9 kat daha küçük olan galaksinin 2016'da çekilen fotoğrafının bulanık olduğu kaydedildi. NASA, söz konusu görüntüyü Twitter'dan paylaştı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.11.2022, 14:45 Hakan Öksüz
13,8 milyar yıllık galaksinin en net görüntüsü paylaşıldı

Bilim insanları, milyonlarca ışık yılı uzaklıkta bulunan galaksileri, James Webb Uzay Teleskobu (JWST) ile gözlemliyor. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tarafından fırlatılan teleskop, yaptığı önemli keşiflere ilişkin verileri Dünya'ya gönderiyor. NASA, daha önce keşfedilen galaksileri de görüntüleyen James Webb'in çektiği yüksek çözünürlüğe sahip fotoğrafları paylaşıyor. 

2016'da çekilen görüntü net değildi

James Webb'in uzaya gönderilmesinden önce benzer misyonlar için kullanılan Spitzer Uzay Teleskobu, 2016 yılında "Wolf–Lundmark–Melotte" isimli bir cüce gökadanın fotoğrafını çekmişti. Birkaç milyar yıldıza ev sahipliği yapan galaksinin görüntüsü oldukça bulanıktı.

Yüksek teknolojiyle donatılan James Webb Uzay Teleskobu, bu cüce galaksinin detaylı görüntüsünü çekti. 3 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan galaksinin tahmini yaşının 13,8 milyar olduğu kaydedildi. Neredeyse Big Bang (Büyük Patlama) ile yaşıt olan galaksinin görüntüsü dikkat çekti. Söz konusu fotoğraf, NASA tarafından Twitter'da paylaşıldı. 

James Webb'in gelişmiş kamerası: NIRCM

James Webb Teleskobu'nun sahip olduğu yüksek teknolojili yakın kızılötesi kameranın (NIRCM) performansı ilgi uyandırdı. NASA, bu kamera sayesinde evrenin en uzak köşelerinden gelen ışığın bile algılanabildiğini aktardı. 

Erken Yayın Bilimi (ERS) programı, daha önce keşfedilen galaksilerin net görüntülerini elde etmeye odaklanıyor. Fotoğrafı paylaşılan "Wolf–Lundmark–Melotte (WLM)" adlı galaksi ile Samanyolu Galaksisi'nin aynı galaktik bölgede bulunduğu belirtildi. Samanyolu Galaksisi'nin WLM'den yaklaşık 9 kat daha büyük olduğu aktarıldı. 

1909'da keşfedilmişti

NASA tarafından net görüntüsü paylaşılan WLM galaksisini keşfeden isim Max Wolf oldu. 1909 yılında keşfedilen galaksi hakkında ayrıntılı bilgilere ise 1926 yılında ulaşıldı. Knut Lundmark ile Philibert Jacques Melotte'nin çalışması, galaksinin doğasının keşfedilmesi anlamında önemliydi. 

Galaksinin yapısına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Rutgers Üniversitesi'nde görevli Kristen McQuinn, "Evrenin bebeklik dönemlerindeki gökadaları meydana getiren gazı barındırması açısından oldukça ilginç bir galaksi. Bir hayli zengin bir kimyasal yapıya sahip." dedi.

Yorumlar (0)