124 yıllık video 4K'ya dönüştürüldü

Herkes tarafından kullanılabilecek bir yapay zeka teknolojisi ile 1896 yılında kaydedilen bir video 4K 60 FPS çözünürlüğe dönüştürüldü.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.02.2020, 23:10 07.02.2020, 02:06
124 yıllık video 4K'ya dönüştürüldü

Yapay zeka ve benzeri teknolojiler insanlığa farklı alanlarda hizmet etmeyi sürdürüyor. Halka açık olarak kullanılabilen bir yapay zeka teknolojisi, 124 yıl önce kayıt edilen düşük çözünürlüklü bir videoyu 4K 60 FPS çözünürlüğe yükseltti. Upscaling adı verilen bu yöntem videonun çözünürlüğünün yükseltilmesi anlamına geliyor. 

Yapay zeka ile 124 yıllık video 4K oldu

Söz konusu çalışma Denis Shiryaev isimli YouTuber tarafından hayata geçirildi. 50 saniyelik ve 1896 yılında kayıt edilen ünlü bir tren videosu L’Arrivée d’un train en gare de La Ciotat'ı bu teknoloji sayesinde yüksek çözünürlüklü hale getiren Shiryaev önemli bir çalışmaya imza atmış oldu. YouTuber bu düzenleme için Google'ın DAIN ve Topaz Labs'in Gigapixel AI isimli yapay zeka çözümlerini kullandığını açıkladı.

Elde edilen sonuç çok iyi değil ancak o dönemin teknolojileriyle kayıt edilen ve bir daha aynısını çekme imkanı bulunmayan bir görüntü için yeterli olduğunu belirtebiliriz. Bu teknolojide yapay zeka olmayan kareleri tahmin yöntemi ile çoğaltıyor. Aşağıdaki videolarda görebileceğiniz gibi sonuç mükemmel değil ama yine de izlenebilir bir sonuç ortaya çıkıyor. 

Bu teknoloji eskiden kayıt edilen birçok video için kullanılabilir. Bu da özellikle bir daha kayıt etme imkanı olmayan görüntüler için (mesela Atatürk videoları) yeni bir çözümün bulunduğu anlamına geliyor.

Sizlerle ilk olarak orijinal videoyu ve hemen arkasından Denis Shiryaev'in çalışmasını paylaşıyoruz. Farkı siz de görebilirsiniz:

Orijinal video:

4K 60 FPS hali:

Yorumlar (0)