12 bin yıllık atölye bulundu!

Kahin Tepe kazısı, Kastamonu'nun Araç ilçesinde yapılıyor. Kazıda 12 bin yıl öncesine ait taşların işlendiği bir atölye ve süs eşyalarına rastlandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.09.2019, 14:11
12 bin yıllık atölye bulundu!

Araç ilçesinin Kahin Tepe bölgesinde önceki yıl başlayan kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kastamonu Müze Müdürlüğü başkanlığında yapılıyor.

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protoistorya ve Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Nurperi Ayengin'in danışmanlık yaptığı kazıda farklı üniversitelerden 19 öğrenci ile akademisyen yer alıyor.

Ayengin, bölgedeki çalışmalara geçen yıl Başköy köyü yakınlarında baraj kurtarma kazısı olarak başladıklarını belirtti.

"Bölgedeki yerleşim yeri, ovaya hakim konumda"

Kahin Tepe'nin konum olarak stratejik bir yerde bulunduğuna değinen Ayengin, "Bölgedeki yerleşim yeri, ovaya hakim bir alana konuşlanmış. Önünden Araç Çayı geçiyor. Kahin Tepe'nin önünden geçen su kaynağı bölgenin besin ekonomisine katkı sağlarken, savunmayı da güçlendiren bir yapıya sahip." ifadelerini kullandı.

Yerleşimler erken tunç çağına ait!

Kazıda iki ayrı döneme ait yerleşim bulunduğunu kaydeden Ayengin, "Erken tunç çağına tarihlendirilen bir yerleşim var. Bu alanda adak çukurlarını görüyoruz. Adak çukurlarında döneme özgü çok fazla malzeme bulundu ama maalesef bunların çoğu, tarımsal faaliyet sırasında bozulmuş. Bunların altında ise Akeramik (seramiksiz) Neolitik dönemle tarihlendirilen yuvarlak plan tespit ettik. Çukur, Akeramik Neolitik dönemin tipik yapısı." dedi.

Bulunan yapılar en az 9 bin yıllık

Dr. Ayengin, geçen yılki ilk kazılarda çıkarılan buluntularda bölgenin erken bir döneme ait olduğunu düşündüklerine değinerek, "Yuvarlak yapıyla birlikte buranın Akeramik Neolitik döneme (MÖ 12.000- MÖ 7.000) tarihlenen bir taş atölyesi olduğunu söyleyebiliriz. Akeramik Neolitik dönemin en meşhur yerleşimi, Göbeklitepe. Göbeklitepe ilk tapınım yeri olarak değerlendirilirken, burası da taşların işlendiği bir atölye. Orada bir ibadethane görüyoruz, burada da bir atölye." diye konuştu.

Ayengin, "Bugüne kadar Karadeniz'de bu döneme tarihlendirilen bir yer bulunmamıştı. Karadeniz'de böyle bir yerleşim yeri olduğu bilinmiyordu. Karadeniz Bölgesi'nde bugüne kadar bulunan en eski yerleşim yeri. Günümüzden 12 bin yıl önceki ilk yerleşimlerden biri olması açısından çok önemli. Dönemine ait diğer yerleşim yerleri ile eserlerde benzerlik fazla." değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar (0)