10 hükümete yönelik casus yazılım iddiası

İsrail merkezli NSO Group isimli bir şirketin yapımı olan "Pegasus" isimli casus yazılım yoluyla küresel anlamda siyasi, avukat, aktivist ve gazetecilerin hedef alındığı iddia edilerek en az 10 devletin bu şirketin müşterisi olduğu öne sürüldü.

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.07.2021, 10:23
10 hükümete yönelik casus yazılım iddiası

17 medya kuruluşunun yürüttüğü araştırma sonucunda NSO Group'a ait olan casus yazılımın, küresel anlamda kötü ve yaygın  amaçlar için kullanıldığı iddia edildi.

En az 10 hükümet, bu yazılımı kullanıyor

 Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan, Macaristan, Suudi Arabistan, Ruanda, Fas, Meksika, Kazakistan, Bahreyn ve Azerbaycan’ın aralarında yer aldığı 10 hükümetin NSO Group'un bu yazılımının müşterisi olduğu ve bu casus yazılımın siyasi, avukat, aktivist ve gazetecilerin hedef almak için kullanan hükümetlere satıldığı iddia edildi.

17 medya organının iş birliğiyle beraber ortaya konulan ve "Pegasus Project" ismi verilen bu veri sızıntısına göre, 50 binden fazla telefon numarasının yer aldığı liste, bu yazılım aracılığıyla hedef alındı.

Telefonu "gözetleme" cihazına dönüştürme kabiliyetine sahip olan bu casus yazılımla, kullanıcının izni ve bilgisi olmadan rehber, ses kayıtları, mesajlar, kamera ve mikrofon gibi pek çok sayıda uygulamaya erişim gerçekleştirilebiliyor.

Listede bulunan kişilerin kimlikleri açıklanacak

Araştırmayı yürüten medya ortakları, önümüzdeki günlerde listede bulunan kişilerin kimliklerini açıklayacaklarını bildirdi.

Öte yandan cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar, sendika yetkilisi, STK çalışanı, akademisyen, din adamı ve şirket yöneticisi gibi çok sayıda hükümet yetkilisinin de bu söz konusu listede bulunduğu aktarıldı. Macaristan, Hindistan, Fas ve Ruanda hükümetleri, 50 bini aşkın telefon numarasının yer aldığı listede ismi geçen kişilerin telefonlarını hacklemek amacıyla Pegasus yazılımını kullandıklarına yönelik iddiaları yalanladı. BAE, Meksika, Suudi Arabistan, Kazakistan, Bahreyn ve Azerbaycan hükümetleri ise söz konusu iddialara yanıt vermedi.

WhatsApp, dava açmıştı

NSO Group da söz konusu bütün suçlamaları reddederek, "terörizm ve bunun gibi ciddi suçlarla mücadele konusunda yardımcı olmak amacıyla kolluk kuvvetlerine veya ülkelere teknoloji hizmeti verdiğini" öne sürdü.

WhatsApp ise mesajlaşma hizmetini geniş kapsamlı casusluk amacıyla kullandığını, 20 farklı ülkede aralarında 100’e yakın gazeteci ve insan hakları aktivistlerinin de yer aldığı 1400'ü aşkın kişiyi takip ettiğini öne sürerek NSO Group hakkında dava açmıştı.

Yorumlar (0)