10 bin yıllık ayak izinin ardındaki dramatik hikaye...

New Mexico'da keşfedilen 10 bin senelik ayak izi kalıntılarının ardında dramatik ve üzücü bir hikaye yer alıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.10.2020, 23:16 22.10.2020, 17:32
10 bin yıllık ayak izinin ardındaki dramatik hikaye...

Kurumuş bir New Mexico gölündeki tarihi insan ayak izlerinden kimileri 10 bin seneden daha uzun bir zaman önce yapılan dramatik bir yürüyüş öyküsünü ortaya çıkardı. Ayak izlerinden elde edilenlere göre genç veyahut ufak bir yetişkin kadın, genç bir çocuğu mamutlar, dev tembel hayvanlar ve kılıç dişli kedilerin artık nesli tükenmiş olan büyük gri kurtların sıklıkla kullandığı bir yol üzerinden yaklaşık olarak bir buçuk kilometrelik bir mesafede taşıyor ve yanında çocuk olmaksızın geriye dönüş yapıyor.

1.5 kilometre mesafeyi tehlikeler arasında çocuğuyla birlikte alıyor

Otero gölünün kıyısında bulunan izlerin ara ara daha küçük izlerce takip edilmesi, bu bakıcının 3 veya daha küçük yaşta olduğu düşünülen çocuğunu arada yere bıraktığını işaret ediyor. İzlerden anlaşılanlara göre çocuğu taşıyan kişi birkaç saatin ardından bir dönüş yolculuğu yapıyor fakat izlerin şekilleri dikkate alındığında dönüş yolculuğu esnasında yanında çocuk bulunmuyor. Bütün olarak bakıldığı zaman zorlu bir yolculuğun hikayesi olduğu bilinse de bu izlerin ayrı bir detayı daha ortaya çıkıyor. Yürüyüşün hızı, ayağın kaydığı bir yer, birikinti gibi bir oluşumdan kaçınmak amacıyla daha geniş atılan bir adım gibi duruyor.

(Bulunan kimi ayak izlerinin renk derinlikli 3D taramaları. Yük taşıdığını gösteren belirgin kavisli ayak izleri belli oluyor Kaynak: Bournemouth University)

Buzul Çağı'nda atalarımızın yaşayışına ışık tutuyor

Erken insan döneminin ayak izlerinin bilinen en eski örneklerinden olarak ifade edilen bu izler, dramatik bir tehlikeyi ve azim hikayesini de ortaya koyuyor. Quaternary Science Reviews’in online dökümanındaki yeni bir araştırma, White Sands Ulusal Parkı’nda bu izlerin nasıl bulunup araştırıldığının yanında fosilleşmiş kalıntı kayıtlarına da nelerin eklendiğini detaylı bir şekilde atlatıyor ve bu esnada Buzul Çağı’ndaki atalarımızın yaşayışına ilişkin daha çok bilgi sahibi olmamızı sağlıyor.

(Yeniden canlandırma tekniğiyle modellenmiş mamutlar)

"Onların ne kadar zorlu şartlarda yolculuk ettiklerini hayal edebiliyoruz"

Birleşik Krallık Bournemouth Üniversitesi’nden insansı paleoekolojisi kıdemli okutmanı ve araştırmanın ortak yazarı olan Sally Reynolds, “bu araştırma insan atalarımızı, nasıl yaşadıklarını, birbirleriyle olan benzerlikleri ve farklılıklarını anlamamıza ilişkin yardımcı oluyor” diyor ve ekliyor: “Elde ettiğimiz bulgularla kendimizi onların yerine koyuyor ve ne kadar zorlu şartlar altında yolculuk ettiklerini de hayal edebiliyoruz.”

İnsanların dev hayvanlarla olan ilişkisi...

White Sands Ulusal Parkı, fosilleşmiş hayvan ve insan ayak izleri açısından muhteşem bir hazine. 2018 senesinde Cornell Üniversitesi liderliğinde bir ekip, 12 bin sene önce burada yaşamış olan mamutların, dev tembel hayvanların ve insanların hareketlerini incelemek amacıyla 3D yer radarı kullanma üzerine bir araştırma paylaştı. Bu izlerin bir tanesinde daha sonrasında bir insan ayak izinin olduğu bir yerde bir mamut izi görülmekteydi ve bu aslında insanlarla dev hayvanların ilişkilerine ilişkin nadir de bir bakış açısı sunuyordu.

Binlerce yıl ötesinden günümüze ulaştı

2018 senesinde yapılan araştırmanın yanında yeni araştırmaya da katkısı olan Cornell’den Thomas Urban, “Ayak izlerinin altına bakmayı hiç düşünmedik fakat elimizdeki verilere göre çöküntünün kendisi de hayvanların momentumunun ve ağırlığının etkilerini güzel bir şekilde kaydetmiş bir hafıza olarak karşımıza çıkıyor. Bu, bize nesli tükenmiş olan canlıların biyomekaniklerini anlamaya ilişkin daha öncesinde sahip olmadığımız bir yol sunuyor.” dedi.

THE CONVERSATION

Yorumlar (0)