habernediyor.com

İşte Türk futbolunun taraftar haritası!

SPOR

Türkiye'deki futbol seyircisinin alışkanlıklarını öğrenmek için 50 bin kişiye soru yönelten Socios, ülkenin taraftar haritasını çıkardı.

Türk futbolunda hangi takımın kaç seyirciye sahip olduğu ve taraftar profili, sonu gelmeyen tartışmalardan biri olarak uzun yıllar boyunca gündemde yer etti. Taraftarlar ile kulüplerin kripto paralar üzerinden daha fazla etkileşime geçmesini sağlayan Socios adlı platform, Türkiye'nin taraftar haritasını çıkardı.

50 bin kişiye sorular yöneltildi

Türkiye çapında yürütülen kapsamlı araştırmanın sonuçlarına göre 60 şehirde en fazla taraftara sahip olan kulübün Galatasaray olduğu belirlendi. Taraftarların sosyo-kültürel özellikleri gözler önüne serildi. Yaklaşık 50 bin taraftar ile yapılan geniş katılımlı ankette bazı belirleyici sorular soruldu.

Galatasaray zirveyi bırakmadı

Türkiye'nin 60 kentinde en fazla taraftara sahip kulüp Galatasaray oldu. 17 ilde ise Fenerbahçe taraftarlarının yoğunlukta olduğu aktarıldı. Ülke genelinde kendi şehrinin takımını en fazla destekleyen ilin Trabzon olduğu kaydedildi. Kent genelinde Trabzonspor'u destekleyen taraftar oranının yüzde 87 olduğu belirtildi. Trabzon'u bu konuda yüzde 36 ile Eskişehir ve yüzde 34 ile Sivas takip etti.

İstanbul'da Galatasaray, İzmir'de Fenerbahçe lider

Anketten çıkan sonuçlara göre Beşiktaş, Iğdır'da en fazla taraftara sahip kulüp oldu. İstanbul'da yaşayan kişilerin yüzde 38'i Galatasaray'ı tuttuğunu söyledi. Fenerbahçe'nin, yüzde 34 ile İzmir'de en fazla taraftara sahip takım olduğu kaydedildi. Ankete katılan taraftarların yüzde 50'si, takım seçerken aile ya da arkadaş çevresi etkisi altında kalmadığını belirtti.

Üniversite mezunu oranı en yüksek grup: Trabzonspor

Üniversite mezunu en fazla olan taraftar grubu Trabzon oldu. Ankete katılan Trabzonspor taraftarlarının yüzde 43'u üniversite mezunu olduğunu kaydetti. Soru yöneltilen 50 bin taraftardan yüzde 39'u üniversite mezunu, yüzde 32'si ise lise mezunu olduğunu ifade etti. 

En fanatik taraftarların Trabzonsporlular olduğu görüldü. Trabzonspor taraftarlarının yüzde 70,9'u "gerçek bir taraftar" olduğunu belirten kutucuğu işaretledi. Bu konuda Trabzonspor'u yüzde 65,9 ile Galatasaray, yüzde 65,3 ile Fenerbahçe ve yüzde 63,7 ile Beşiktaş takip etti. 

En fazla sempati duyulan yabancı takımlar

Soru yöneltilen taraftarların yüzde 17,9'u, en fazla takip ettikleri yabancı takımın Real Madrid olduğunu söyledi. Türk taraftarların en çok takip ettiği ve sempati beslediği diğer Avrupa kulüpleri; yüzde 16,9 ile Barcelona, yüzde 11,6 ile Manchester United oldu. Bu takımları Bayern Münih, Manchester City, PSG, Chelsea ve Juventus gibi kulüpler takip etti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.