habernediyor.com

Roma zamanından kalma 12 metrelik anıt mezar 2 bin senedir ayakta

KÜLTÜR-SANAT

Bursa’da Roma döneminden kaldığı bilinen 12 metre yüksekliğindeki anıt mezar yaklaşık olarak 2 bin senedir ayakta durmayı başarıyor.

Bursa İznik’te 2 bin sene önce yaptırılmış olan 12 metre yüksekliğe sahip anıt mezar tüm ihtişamıyla günümüze dek geldi.

Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş

Halk arasında Dikilitaş, Beştaş veyahut Nişantaşı adıyla bilinen mezar, İznik’in 5 km kuzeybatısında bulunuyor. Zeytin bahçelerinin arasında yer alan anıt mezar, Roma İmparatorluğu zamanında İznik’ten İzmit’e giden yolun üzerinde inşa edilmiş.

Anadolu’daki ünik dikme anıt mezarlarından olan 12 metre yükseklikteki obelisk, 3 basamaktan oluşan bir podyumun üstüne inşa edilmiş. 3 metre yüksekliğinde 2 metre genişliğindeki yapı üçgen piramidal bloklardan meydana geliyor. Anıtın batı cephesinde ise Yunanca harflerle yazılan “Gailus Cassius Akslepiodotos’un oğlu 83 sene yaşayan Gaius Cassius Philis burada yatıyor.” yazıyor.

"Anıt taşın, Hristiyanlar için İznik'in hac merkezi olduğu için yüksek yapıldığı biliniyor"

Milatta Sonra 4. yy’da İznik, Hıristiyan alemi için önemli bir konumdaki İznik hac yolu güzargahının üzerindeydi. Sanat tarihçisi olan Doğan Özgün Kolaç, “Halk arasında Beştaş ismiyle bilinen İznik’te yer alan anıt taş, bugünkü İzmit ve İznik arasına inşa edilmiş. 3 metre podyum üzerine yapılmış ve 12 metre yüksekliğe sahip. Hristiyanlar için İznik’in hac merkezi olduğu için görülmesi amacıyla yüksek yapıldığı biliniyor.” dedi.



Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.