habernediyor.com

Resmi Gazete’de yayınlandı: Avukat beyanları ifade tutanağında yer alacak

GÜNDEM

Avukat beyanları Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemeye göre bundan sonrası için ifade alma tutanağı içerisinde yer alacak.

Adalet Bakanlığınca oluşturulan İfade Alma, Gözaltına Alma ve Yakalama Yönetmeliği'nde düzenleme yapılması ile ilgili yönetmelik, bugün Resmi Gazete'de yayımlandı.

Beyanlar tutanağın içerisinde yer alacak

Yönetmelikte düzenlenen değişikliğe göre, kolluk kuvvetlerinde ifade alma esnasında müdafi olarak bulunan avukatların beyanları da ifade alınan tutanağın içerisinde bulundurulacak.

Yönetmeliğin 23'üncü maddesi içerisinde bulunan, "Savunucu şüpheliye tüm kanuni haklarını anımsatabilir ve savunucunun her türlü müdahalesi tutanağa aktarılır" hükmü düzenlenerek, "Müdafi kişi şüpheliye tüm kanuni haklarını anımsatabilir. Müdafinin her türlü müdahalesi ve beyanı tutanağa aktarılır" şeklinde Resmî Gazete’de yayınlandı.

Yönetmeliğe ek düzenlemelerde getirildi

Yönetmelik düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlanması ile birlikte " İfade Alma, Gözaltına Alma ve Yakalama Yönetmeliği"nin ekinde bulunan "ifade alma tutanağının" bir örneği de düzenlenerek örnek olan tutanağa "müdafiden soruldu" alanı eklendi.

Adalet Bakanlığı tarafından yönetmelik düzenlemesinin, Kamu Denetçiliği Kurumunun, "Savunma hakkının dinamik bir şekilde gerçekleştirilmesinin sağlanması düşüncesiyle kolluk kuvvetlerinin ifade alınması esnasında ifade tutanağında avukat bildirilerine de yer verilmesi" tavsiye kararı noktasında, savunma hakkının kuvvetlendirilmesi hususunda endişeleri ortadan kaldırılması düşüncesiyle yaptığı ifade edildi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.