habernediyor.com

Kentsel dönüşüm destek paketinin detayları belli oldu

EKONOMİ

Kentsel dönüşüme dair destek paketini paylaşan Hazine ve Maliye Bakanlığı, konut üreticileri ile riskli yapıların sahipleri için farklı paketler oluşturduğunu açıkladı. İşte paketin içerisinde verilen kredilerde limit ve faiz oranları...

Kentsel dönüşüm ile ilgili destek paketinde detaylar belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen bilgilendirmeye göre, finansman paketi çerçevesinde kişi başı kredi üst limiti 600 bin TL’den 1 milyon 250 bin liraya yükseltildi. Söz konusu finansman maliyeti içerisindeki 840 baz puanlık kısmı ise Hazine ödeyecek.

Firmalara destek verilecek

Kentsel dönüşüm süreci içerisindeki konut üreticisi şirketlere de destek verilecek. Hazine destekli kefalet sistemi çerçevesinde şu zamana kadar uygulamada olan tazmin oranı bu paket kapsamında yüzde 7'den yüzde 9'a yükseltilecek.

12 ay ödemesiz

Finansman paketi ile beraber 12 ay ödemesiz 250 milyon liraya varan tutar, 12 ay ödemesi ve toplam 48 ay vade imkanı verilecek. Bu çerçevede 50 milyar lira kefalet limiti faaliyete sokuldu.

5 ayrı kredi ve limitleri

Paket çerçevesinde riskli yapıların sahipleri için işyeri edinme kredisi, işyeri yapım kredisi, konut edinme kredisi, konut yapım kredisi ve güçlendirme kredisi verilecek.

Güçlendirme kredisi ise 320 bin lira, işyeri edinme kredisi 350 bin lira, işyeri yapım kredisi 800 bin lira, konut edinme kredisi 1 milyon 250 bin lira ve konut yapım kredisi 1 milyon 250 bin lira limite sahip olacak.

Kredilerde ise yüzde 1,49 faiz/kar payı kapsamında farklı oranlarda yardımda bulunulacak. Güçlendirme kredisi kapsamında hak malikleri adına faiz yüzde 0,99, devlet katkısı ise yüzde 0,50 olarak belirlendi.

Konut inşa kredisinde ilk konut adına hak malikinin karşılayacağı faiz yüzde 0.79, devlet desteği ise yüzde 0,70 olarak açıklandı. Daha sonrasında inşa edilecek konutlar adına maksimum 3 milyon liraya kadar yüzde 0,89 hak sahibi karşılayacak, yüzde 0,60 ise devlet desteği verilecek.

Konut edindirme kredisi kapsamında ise hak sahiplerinin faizi yüzde 0,79, devlet katkısı yüzde 0,79 şeklinde verilecek.

İşyeri yapım kredisi çerçevesinde hak sahipleri adına faiz yüzde 1,09, devlet desteği ise yüzde 0,40 olarak açıklanacak.

İşyeri edinme kredisi ise yüzde 1,09 hak sahibi, yüzde 0,40’lık bölümü ise devlet karşılayacak.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.