habernediyor.com

Almanya: "Baltık ülkelerinin güvenliği Almanya'nın güvenliğidir "

DÜNYA

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Doğu Avrupa’nın ve Baltık ülkelerinin güvenliğinin Almanya’nın güvenliği olduğunu ifade etti.

Baerbock, Körber Vakfı tarafından düzenlenen "Berlin Dış Politika Formu"nda gerçekleştirdiği konuşmada, Avrupa’nın doğusundaki ülkelerde, Rusya’dan gelen tehdit hissinin 24 Şubat'tan önce de var olduğunu söyleyerek, 2007’de Estonya’nın büyük bir siber saldırıya maruz kaldığını anımsattı.

“İttifak bölgemizin her santimini savunacağız”

"Baltık ülkelerinin ve Doğu Avrupa’nın güvenliği, Almanya’nın güvenliğidir. Durum ciddileştiğinde İttifak bölgemizin her santimetresini savunacağız.” sözlerini kullanan Baerbock, Ukrayna’yı ekonomik, siyasi, insani anlamda ve silahlarla desteklemeye devam edeceklerini aktardı.

Baerbock, ayrıca "Ukrayna, Avrupa'daki özgürlüğü de savunuyor.” şeklinde konuştu.

Avrupa’daki dayanışmanın ortak güvenliğin temelini oluşturduğunu belirten Baerbock, "Avrupa’daki bu dayanışma, hayat sigortamızdır. Bu sebeple Avrupa’daki dayanışma, gelecekteki güvenlik politikasının temelini oluşturacak." açıklamasını yaptı.

"Tek taraflı ekonomik bağımlılıklar siyasi şantaja maruz bırakıyor"

Baerbock, Rusya lideri Vladimir Putin ile uzlaşılması gerektiği çağrılarına yönelik de bu tutumun, Kırım’ın ilhak edildiği 2014 yılında başarısızlığa uğradığını söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı, dünyanın yarısının Putin’e askerlerini Ukrayna’dan çekmesi için yalvarmasına karşın Rusya Devlet Başkanı'nın Ukrayna’da ilerleme sağlamak için başka askerleri topladığı değerlendirmesini yaptı.

Geçmişte Rusya politikasındaki hatalardan ders çıkarılması gerektiğini belirten Baerbock, "Tek taraflı ekonomik bağımlılıklar siyasi olarak bizi şantaja maruz bırakıyor." sözlerini kullandı.

Baerbock, bir defa daha bu hatanın yapılmayacağını söyleyerek, bunu Çin politikasına yönelik dikkate alacaklarını ve buna göre bir ulusal güvenlik stratejisi oluşturacaklarını dile getirdi.

"Rus saldırılarını soruşturmak için uluslararası bir mahkeme kurulmalı" 

Toplantıya katılan Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu ise Avrupa’nın Putin rejimine karşı güvenliği sağlaması gerektiğine vurgu yaparak, Putin'in iktidarda kaldığı süre boyunca Avrupa’nın güvende olmayacağını öne sürdü.

Reinsalu, Putin’in stratejik hedeflerini örten konseptlerini de değiştirmediğini söyledi.

Daha önce Estonya’nın, Rusya’nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşı "soykırım" şeklinde yorumlayan ilk ülke olduğunu söyleyen Reinsalu, Rus saldırılarını soruşturmak için uluslararası mahkeme kurulmasını talep etti.

Reinsalu, Ukrayna’ya hava savunma sistemi sağlaması sebebiyle Almanya’yı tebrik ederek, bunun hastaneleri, insanları ve çocuk yuvalarını koruma adına insani bir adım olduğunu aktardı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.