habernediyor.com

Güneş'in yüz kat büyüklüğünde yanıp sönen dev yıldız keşfedildi

BİLİM-TEKNOLOJİ

Gökbilimciler, Güneş'in yüz kat büyüklüğünde Samanyolu'nun yakın bir bölgede yanıp sönen dev bir yıldız keşfettiklerini duyurdu. 

Gökbilimciler, 25 bin ışık yılı uzaklıkta keşfettikleri dev yıldızın birkaç yüz güç içerisinde % 97 oranında söndüğünü, ardından yavaş bir şekilde eski parlaklığına kavuştuğunu ifade etti.

Güneşten 100 kat daha büyük

Bilim insanları, Güneş'ten 100 kat büyük ve Samanyolu yakınında yanıp sönen dev bir yıldız keşfettiklerini duyurdu.

25 bin ışık yılı uzaklıkta tespit edilen dev yıldızın, ilk başta yüzde 97 oranında söndüğünü ardından yavaşça eski parlaklığına kavuştuğu aktarıldı.

Şili'deki Avrupa Güney Gözlemevi’nce işletilen Vista teleskopu tarafından elde edilen bilgilerde gizemli kararan yıldızın keşfedildiği ifade edilirken, yıldızın on yıldır incelenen ve yaklaşık olarak bir milyar yıldız içerisinden tespit edildiği kaydedildi.

“Beklenmedik bir anda ortaya çıktı”

Dev yıldızın ayrıca çevresindeki bir yıldız ya da gezegenden kaynaklanan tozlar nedeniyle birkaç yüz gün içerisinde söndüğünün tahmin edildiği belirtildi.

Konuya ilişkin açıklamalar yapan Cambridge Üniversitesi Astronomi Enstitüsü'nden Dr. Leigh Smith, "Beklenmedik bir anda ortaya çıktı" sözlerini kullanırken, yıldız ışığının 2012’nin başlarında sönmeye başladığı, yine 2012’nin Nisan ayında tamamen yok olduğu ve ardından yüz gün içinde tekrar tespit edildiği kaydedildi.

Bilim insanları, daha önce belirlenen gruplar içinde bulunmayan yıldızlar keşfettiklerine, bilinmezliklerine dikkat çekerek bu keşiflere, "Bu Nedir (What is this)" ismini verirken, son olarak keşfedilen dev yıldıza ise VVV-WIT-08 isminin verildiği açıklandı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.